Lidé v Paskově sepisují petici proti projíždějícím kamionům s hlušinou

19. červenec 2022 08:10

Lidé v Paskově na Frýdeckomístecku se bouří proti nákladním autům plným hlušiny na zásyp dolu. Ten začal státní podnik Diamo vozit z odvalu v Paskově na Frenštátsko, kde se budou likvidovat jámy nevyužívaného dolu. Jenže materiál se vozí přes zastavěnou část Paskova a lidé si stěžují na hluk a otřesy.

Jolana Bosáková má na cestu dobrý výhled, velká auta plná hlušiny tady podle ní nemají co dělat. „Hluk, prach a otřesy od těch aut jsou dost značné,“ říká. V zahradnictví, kde pracuje, lidé mohou proti převozu materiálu podepsat i petici. „Máme ji tady chvíli a už máme 200 podpisů,“ dodává.

Čtěte také

Starosta Paskova Petr Baďura (KSČM) už ukazuje na mapě, kolik lidí bydlí v blízkosti trasy, kudy materiál putuje. „O tom, že se z haldy z Paskova z odvalu D, který je na katastru Řepiště, bude odvážet odval na zavážení dolu Frenštát, jsme v podstatě vůbec nebyli informováni. O množství, o čase, o tom, proč nebyly využity jiné způsoby dopravy,“ říká starosta.

Jana Dronská, mluvčí společnosti Diamo ale vysvětluje, že návoz materiálu připravovali řadu měsíců  a obce v rámci takzvaného zjišťovacího řízení mohly klást požadavky. Vybraná trasa je podle ní ta nejlepší možná s ohledem na obyvatele. „S mírným zvýšením dopravy je potřeba počítat, ale hluková i rozptylová studie ukázaly, že vliv na celkovou situaci v regionu bude minimální, jak je uvedeno v rozhodnutí ministerstva životního prostředí,“ připomíná mluvčí.

Doprava po železnici by nebyla podle Diama lepší. Koleje až k dolu nevedou a materiál by se musel stejně ve Frenštátě na nákladní auta překládat. „Podařilo se nám dopravu ještě optimalizovat a zkrátit návoz o dva měsíce a snížit počet aut na maximálně padesát za den,“ dodává Dronská.

V Paskově se ale nechtějí s takovým nárůstem dopravy dalších 11 měsíců smířit. Město už požádalo policii, aby na trase zvýšila dohled, a o změně podmínek budou s Diamem jednat.

Spustit audio

Související