Lidí s postcovidovými obtížemi je teď méně než po jarní vlně. Menší zájem je i o lázně po nemoci

7. prosinec 2022 09:38

Lidí s obtížemi po prodělané koronavirové nákaze ubývá. Například do olomoucké fakultní nemocnice denně zamíří spíše jednotky pacientů. Ještě na jaře tady přitom fungovala postcovidová ambulance, ve které hledaly pomoc tisíce pacientů. Teď už potřebná vyšetření lékaři provádí v rámci běžné ambulance.

„Mně zůstaly následky v podobě problémům s dýcháním. Vrací se mi záněty průdušek, na které jsem nikdy předtím netrpěla,“ popisuje třicátnice Anna potíže, které má po covidu. Nemoc prodělala v lednu tohoto roku. Nakonec kvůli opakujícím se problémům navštívila lékaře. „Byla jsem u praktického doktora, který mě pro jistotu poslal na plicní. Paní doktorka mi říkala, že je to klasická postcovidová věc, se kterou se setkává běžně,“ dodává Anna.

Že jde o klasické obtíže po prodělání nákazy, potvrzuje lékař Samuel Genzor z plicní kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci. Ještě na jaře tu v postcovidové ambulanci léčili tisíce pacientů, denně jich přišlo mezi deseti a dvaceti. Teď je podle něj situace mnohem klidnější. „Teďka bych řekl, že jsou to spíš jednotky denně,“ uvádí.

„Pakliže kašel trvá více než 12 týdnů, tak pak je namístě, aby pacienta viděl plicní lékař.“
Samuel Genzor z plicní kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci

Dlouhotrvající kašel podle Genzora trápí přibližně deset procent pacientů. „Pakliže kašel trvá více než 12 týdnů, tak pak je namístě, aby pacienta viděl plicní lékař. A ani ne tak kvůli tomu, že by to bylo vyvolané COVIDem, ale spíš kvůli tomu, jestli tam není něco jiného. Astma nebo jiná závažnější nemoc,“ dodává.

Kromě toho, že pacienty s postcovidovým syndromem už v olomoucké nemocnici léčí v rámci běžné ambulance, také trvají na předchozím vyšetření většinou praktickým lékařem. Stejně postupují i v prostějovské nemocnici, kde postcovidové centrum funguje už od začátku roku 2021. Podle mluvčího Adama Knesla v počátku poskytovalo péči zejména lidem, kteří absolvovali hospitalizaci při těžkém průběhu nemoci covid-19, teď ale přichází zejména ti, kteří prodělali onemocnění doma nebo po opakované infekci. I tady počet pacientů klesá.

Menší zájem o postcovidové procedury

A zájem klesá i o speciální procedury v lázních. „Postcovidové procedury poskytujeme stále, ale ze strany samoplátců zájem teď není,“ říká například Irena Vašicová, ředitelka lázní Slatinice na Olomoucku s tím, že ještě na jaře byl o léčebnou kúru mnohem větší zájem.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související