Lidi v Deštné ohrožují nákladní auta, která jezdí z kamenolomu s odkrytým nákladem

2. červen 2017 15:36

Kamínky o velikosti několika centimetrů pravidelně dopadají na chodníky v Deštné na Jindřichohradecku. Létají z nákladních aut, která jezdí z místního kamenolomu. Poškozené už jsou i fasády některých domů.

Nejkritičtější dopravní místo je v Hradecké ulici u mostu přes potok. „Od výjezdu z lomu směrem do centra města je problém v jedné ze zatáček, kde nezaplachtovaná auta ztrácí kamenivo a ohrožují lidi na chodníku,“ říká starosta David Šašek.

Na ulicích leží drobný štěrk. „Kdyby to někoho trefilo, bylo by to nepříjemné, nehledě na to, že osobní auta mají poničená čelní skla. Určitě to je problém,“ dodává starosta.

Jeden z řidičů se v pátek bránil tím, že veze mokrý materiál, který nepráší. „To je samozřejmě výmluva. Mokrý materiál během jízdy okamžitě uschne a bude odlétávat stejně jako ten suchý,“ zdůrazňuje dopravní policista Ondřej Novák.

Většina řidičů, které v pátek policisté při kontrole zastavili, plachtu na nákladu neměla. „Řidič má za povinnost mít při jízdě náklad řádně zajištěný, a to proti pohybu i posunu. Od nás mu tady na místě hrozí bloková pokuta do dvou tisíc korun,“ dodává Ondřej Novák.

Další řidič podle svých slov náklad pod plachtou neměl, protože se jednalo o velký kámen. „Když je to lomový kámen, tak se neplachtuje, protože by se rozervala plachta,“ řekl. Kromě toho připevnění a sundání plachty z nákladu trvá deset až patnáct minut a pro přepravní firmy znamená každý prostoj ztrátu peněz. A tak řidiči raději dál riskují pokutu a ohrožují chodce.

autor: hoch
Spustit audio