Lidská chyba způsobila katastrofu. Česká televize se vrací k hornické tragédii ve snímku Dukla 1961

27. květen 2018

Tma, kouř a zápach spálené gumy. Tak to asi vypadalo v důlních prostorech, kde v roce 1961 přišla o život více než stovka horníků. Jejich příběhy a taky okolnosti tragického požáru na Dole Dukla nedaleko Havířova vypráví režisér David Ondříček v dvoudílném filmu Dukla 61. V neděli večer uvede Česká televize první díl.

„Tady Šlachta! Jedenáctá sloj! Vyhořela tady trafostanice!“ hlásí závadu důlního zařízení Marek Taclík v roli horníka Milana Šlachty. V podzemí se potká například s Robertem Miklušem.

„Je to předák, který byl přidělen na osmou sloj, aby to tam vedl, protože se tam vyzná nejlépe. V podstatě se stará o bezpečnost,“ představuje svou roli pro Radiožurnál Mikluš. S pochopením role mu pomáhal i jeho otec, který na šachtě v Ostravě celý život pracoval.

„Při přípravách jsem se ho na spoustu věcí ptal a spoustu jsme toho do filmu také zakomponovali. Protože přece jenom to pro mě bylo neznámé prostředí, takže jsem byl rád, že jsem ho měl po ruce,“ dodává Mikluš.

Z filmu Dukla 61

Manželku horníka Šlachty si zahrála Martha Issová. O své postavě měla jasnou představu. „V Ostravě jsem poznala Zdenu Miklušovou, maminku kolegy Roberta Mikluše. A ta mi pomáhala s ostravským dialektem. Nehrála jsem ale ji. Určitě ne, ta postava je jiná. Ale některé rysy a projevy se mi do toho tak hodily, že jsem je použila. Role Marie se mi narodila před očima poměrně přesně, a tím pádem jsem ji i přijala. Byla mi milá, protože jsem jí rozuměla,“ popisuje Issová.

Snímek v předpremiéře viděli i pozůstalí horníků v havířovském kině Centrum. „Reagovali fantasticky. Byl jsem maximálně dojatý, protože tam dědečkové a babičky sházeli po schodech a kapaly jim slzy z očí a zároveň se smáli. Vycházeli před kino, plácali mě po zádech a dávali mi napít hornické kořalky,“ shrnuje své dojmy z prvního promítání režisér David Ondříček.

Místní ocenili i věrné zpracování hornického prostředí. „Každý z nich tam měl někoho, kdo tam zahynul nebo tam byl, nějaký osobní příběh. Musím ale říct, že i postavy, které sloužily k přímé inspiraci, se usmívaly a byly strašně spokojené. Měl jsem obrovskou radost a před tím jsem měl obrovský respekt,“ dodává režisér.

První díl filmu Dukla 61 uvede v neděli od 20.15 ČT1. Druhý díl bude následovat o týden později, 3. června. Následovat je bude dvoudílný dokument Černé zlato na v pondělí 28. května a 4. června na ČT2 od 21.05. Všechny pořady budou po premiéře dostupné také na iVysílání.

autor: hrc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.