Lidská důstojnost. Muzeum Kampa konfrontuje tvorbu životních partnerů Evy Kmentové a Olbrama Zoubka

8. červenec 2022

Pražské Muzeum Kampa, Nadace Jana a Medy Mládkových, přináší výstavu dvou umělců, v jejichž sochařské tvorbě hrál nejdůležitější roli člověk, jeho postavení v neklidném světě a době, s niterným prožitkem lidské existence.

V padesátých letech zaujalo na české výtvarné scéně významnou pozici hned několik manželských dvojic – Adriena Šimotová a Jiří John, Věra Janoušková a Vladimír Janoušek, Olga Čechová a Čestmír Kafka, Zdena Fibichová a Vladimír Preclík a také sochaři – Eva Kmentová a Olbram Zoubek. A právě této dvojici a její tvorbě je věnována výstava s názvem Lidská důstojnost, otevřená v pražském Muzeu Kampa.

Expozice výstavy Eva Kmentová a Olbram Zoubek: Lidská důstojnost

„Oba autoři představují výjímečné sochařské koncepty. Každý reprezentuje trochu jinou sochařskou polohu, ale oba patří k tomu nejlepšímu, co se v druhé polovině 20. století na české, ale snad i světové, výtvarné scéně objevilo," říká kurátorka výstavy, historička umění Helena Musilová.

Přehlídka se soustředí na období od konce padesátých do začátku osmdesátých let, vystaveny jsou nejen známé práce obou sochařů (Zoubkovi Strážci, Běžec, či plastiky ze série Zastřelení; Kmentové Opuštěný prostor, Lidské vejce či stély s otisky prstů a rtů), ale i méně známá díla, reliéfy a drobné plastiky; expozice je doplněna texty z rodinných deníků odrážejících tvůrčí i každodenní život.

Výstava Lidská důstojnost bude v pražském Muzeu Kampa k vidění do 2. října 2022. 

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související