Lidský organizmus a jeho reakce na mrazivé počasí

13. leden 2003
Dobrá rada

Mrazivé počasí současných dnů ovlivňuje zdraví lidí a to nejenom fyzické, ale i duševní. Při představě, že bych nešťastnou náhodou propadl ledem a ponořil do chladné vody, tak mi tuhnou rysy i v poměrně vyhřátém studiu. Ale nemusíme vidět všechno hned katastroficky, člověka může pěkně potrápit i holomráz. S několika praktickými radami, jak se vyhnout zdravotním komplikacím v tuhých mrazech, se můžete seznámit.

Nejčastější obětí mrazů jsou bezdomovci a opilci, kteří zabloudí a nenajdou cestu zpátky. Podle Michala Marečka z Letecké záchranné služby v Plzni, nelze alkohol na zahřátí doporučit.

Mareček: Pak se dočtete nebo slyšíte o zmrzlých bezdomovcích, alkohol má spojitost téměř vždy a takové zahřívání organizmu vhodné není.

Alkohol zahřeje jenom na chvíli a naopak dlouhodobě výdej tepla urychlí. Příjemný pocit je pouze zdánlivý.

Mareček: Sice se říká, že si dáme skleničku na zahřátí, ale všeobecně to nejde uplatňovat, protože alkohol zrychluje krevní oběh a tedy i výdej energie.

Nemusíme být ani opilci nebo bezdomovci, ale podchlazení a omrzliny bychom brát vážně měli. Při dlouhodobých mrazech je získáme poměrně snadno. Naše odolnost není závislá jenom na kondici.

Mareček: Závisí na oblečení, větrných podmínkách, proudění vzduchu, množství pohybu, použití ochranných krémů.

První známkou omrznutí je zrudnutí či svědění pokožky, v horším případě necitlivost. Nemocní nebo staří lidé by vycházet do silných mrazů vůbec.

Mareček: Jedná se hlavně o nemocné s kardiovaskulárními chorobami, špatným dýcháním, astmatici, kterým náhlé změny teploty mohou zdravotní stav zhoršit.

Před vyjitím ven se doporučuje teplý nealkoholický nápoj i termoska s teplým čajem se později hodí. Cestu z hospody je nejlepší absolvovat taxíkem.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu