Liebieg 150: Po stopách významného libereckého továrníka a podnikatele

Před 150 lety, 15. června 1872, se v Liberci narodil podnikatel, průmyslník a také první český automobilista Theodor Liebieg.

Čtěte také

V seriálu týdne budeme tentokrát putovat po stopách Theodora Liebiega, významného továrníka a podnikatele, který se narodil v Liberci před 150 lety, 15. června 1872, a tvář města významně poznamenal.

S ředitelem Severočeského muzea v Liberci Jiřím Křížkem se redaktor Jaroslav Hoření vydal nejprve k Liebiegově vile. V putování po libereckých stopách Theodora Liebiega se zastavili i u jeho první garáže, odkud továrník podnikl legendární dálkovou jízdu.

S historikem Ivanem Rousem Jaroslav Hoření navštívil místo, kde stávala Liebiegova liberecká textilka později známá jako Textilana. Za jeho působení se významně rozrostlo nejen textilní impérium, ale na textilku navazující Liebiegovo městečko, tam se podíváme s Petrou Šternovou z Národního památkového ústavu Liberec.

Jako úspěšný továrník byl Theodor Liebieg prezidentem Obchodní a živnostenské komory, ale měl také kontroverzní vazby na politiky a financoval Sudetoněmeckou stranu. Tuto stránku jeho života připomene ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.