Liga mistrů i evropské poháry. Českému fotbalu se blýská na lepší časy

2. září 2022
Tribuna

Českým klubům se podařilo ve velkém postoupit do evropských pohárů a v jednom případě dokonce i do Ligy mistrů. Radost mají v Plzni, na Slovácku i na Slavii a také v týmu podcastu Fotbal fokus, který se vzestupy a pády domácího fotbalu dlouhodobě zabývá. Právě jeho tvůrce Ondřeje Nováčka a Pavla Jahodu jsme přivítali v nové Tribuně.

Po třech letech bude český klub znovu v základní skupině Ligy mistrů. Plzeňské Viktorii se podařilo projít všemi předkoly až do nejprestižnější klubové soutěže světa. Přitom jde o klub, který měl vážné finanční problémy – ty sice s vydělanými stamiliony trochu mizí, majitel Plzně ale nadále zvažuje prodej.

„Pro Plzeň je to úplný jackpot, protože to pro ně bylo životně důležité,“ říká o přísunu peněz Pavel Jahoda, který nicméně připomíná, že plzeňský majitel Adolf Šádek stále zamýšlí klub prodat. „V poslední době jsem ale neslyšel, že by ten prodej měl být intenzivněji ve hře,“ dodává Pavel.

Čtěte také

Jaký dopad bude mít současný úspěch na český fotbal? „Kdyby kluby neprodávaly své nejlepší hráče, tak teoreticky by někdo mohl pravidelně hrát Ligu mistrů. Ale tím, jak se finančně rozevírají nůžky a kam směřuje moderní fotbal ve snaze jít na ruku velkým klubům, bude to pro ty menší bude těžší a těžší,“ míní Pavel. „Liga mistrů bude jednou za čas,“ dodává.

I tak jsou hosté Tribuny přesvědčeni, že i když český fotbal giganty nedohání, rozhodně nestrádá a zažívá pozvolný růst. „Když se podíváme na odchody hráčů do zahraničí, tak to v minulých letech takhle pestré nebylo. Vypadá to, že se začíná blýskat na lepší časy,“ myslí si Nováček.

Fotbalová Plzeň si po čtyřech letech zahraje prestižní Ligu mistrů. Je zaděláno na trend, kdy se české kluby mezi elitou budou objevovat stabilně? Víc v nové Tribuně s Ondřejem Nováčkem a Pavlem Jahodou.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.