Liga zbytečnosti. Režisér Zack Snyder vystrojil patetický čtyřhodinový funus univerzu DC

26. březen 2021

„Takhle to má vypadat – umírat 30 minut před začátkem Čelistí!“ ohlašuje Aleš skon Bertranda Taverniera. „Načasování hodný skvělýho režiséra,“ vzdává francouzskému tvůrci hold Vítek, ale zároveň dodává, že od něj v životě nic neviděl. Zato dalšího nebožtíka, herce George Segala, zná z filmu Most u Remagenu, který okouzleně sledoval v dětství. Válečné drama se roku 1969 natáčelo v Československu a Aleš dodává, že hlavní hrdina byl otcem Stevena Seagala (což je samozřejmě lež).

„Bývalá eskortní dáma má dvě vaginy. Jednu na práci a druhou pro romanci,“ nepopisuje Vítek žádný artový film, nýbrž realitu všedního dne nadmíru obdařené Australanky. Aleš logicky došel k závěru, že tento jev nemůže být tak neobvyklý, aby minul Česko – než však našel odvahu zeptat se Šárky Gmiterkové, uzemnila ho odpovědí, že by preferovala tři prsa. S takovou výbavou by směle konkurovala i akčním hrdinům z DC univerza a její obsazení do novinky Liga spravedlnosti Zacka Snydera by snímku bývalo výrazně pomohlo.

„Myslím, že to mělo režírovat Pigcasso,“ přemítá Aleš nad tím, že by dílo dopadlo daleko lépe pod taktovkou talentovaného prasete, které nedávno namalovalo avantgardní portrét prince Harryho. „Bylo by to abstraktnější, pochrochtávali byste si a dávalo by to smysl,“ naráží Čelisti na smutný fakt, že Snyderovo zpracování není z nejpovedenějších.

„Spousta digitálního svinstva u předchozí Ligy spravedlnosti, a to jsme ještě netušili, co přijde. Je obhajitelných 242 minut něčeho takovýho? Potřebovali jsme jenom o něco méně dementnější verzi tohoto filmu?“ prská Aleš.

Záběr z filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera

„My jsme to nepotřebovali, ale kdo to potřeboval, je DC fandom, kterej je neobyčejně vlivnej a ukazuje se to i na strašlivě vysokým a nesmyslným hodnocení. Chápu frustraci fanoušků, po všem, čím si museli projít po Muži z oceli, ale myslím, že trochu ztratili ponětí o tom, jak má vypadat blockbuster a jak funguje psychologie superhrdinů. V tomhle dává Marvel obrovský lekce. DC se úplně rozpadlo a tohle je poslední výkřik z temnoty,“ shrnuje Vítek.

„Filmová mrtvice,“ uzavírá Aleš debatu o snímku, na který byli sice oba zvědaví, ale odnáší si z něj pouze nestravitelnou porci patosu a nechtěné komičnosti.

Měl Zack Snyder ukončit svou režisérskou kariéru Úsvitem mrtvých? Sluší to princi Harrymu na prasečím portrétu od talentované svině jménem Pigcasso? Umí Kevin Costner hezky mávat? Kolik se dá vydělat paděláním lístků za vratné lahve? Je nebezpečnější Astra Zeneca, nebo astrální cestování? Naučili Šárku Gmiterkovou na Univerzitě poslední šance správně telefonovat? Co všechno má Karel Veselý společného s rapperem Biggiem? Dostane Vítek k příštím Vánocům smrtící koloběžku? A podmázl Aleš přijímačky na fildu? Poslechněte si Čelisti a vezměte si hypotéku v kunách.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.