Linda Rybová

30. srpen 2009

V sedmé třídě natočila Linda Rybová první dětský film. Nejprve se sice ubírala baletním směrem, později však zjistila, že se raději vyjadřuje mluveným slovem. Václavu Žmolíkovi potvrdila, že se jí občas zasteskne. "Když jdu na představení moderního baletu, tak se mi strašně stýská," říká. "Teď už si lidé mohou mnohem víc vybrat," posteskne si s tím, že v době, kdy začínala s baletem se tanec koncentroval především na klasický balet. V pondělí 31. srpna bude hostem psycholog Jeroným Klimeš.

"Byla jsem špatná studentka," pokračuje ve vzpomínání Linda Rybová. "Chodila jsem jen na předměty, které mě bavily."

Spolu s hercem Davidem Prachařem tvoří mediálně a umělecky známou dvojici. "Doma se o profesi nebavíme. Máme spoustu práci s dětmi a stejně by povídání o nových rolích nikoho nezajímalo. Bavíme se většinou o tom, co nás oba zajímá," vysvětluje.

Linda Rybová je obvykle obsazována do rolí naivek, pohádkových víl a éterických bytostí. "Jeden čas mě to otravovalo, ale teď už mi to přijde vtipné, tak si z toho dělám srandu," říká. Z klišé naivních blondýn se jí podařilo vymanit například ve filmu El Paso, v němž si zahrála svéráznou právničku.

Role ve filmu El Paso prý Lindu Rybovou potěšila. "Bylo to pro mě inspirativní a úplně něco jiného než to, co obvykle hraji," popisuje. Na prostředí Romů byla prý zvyklá. "Bydlela jsem v domě plném Romů, nebyla jsem až tak neznalá," vysvětluje své postoje s tím, že setkání s romskými dětmi byla příjemná. "Romské děti jsou přímější, nejsou záludné, jsou ostré a umějí se o sebe postarat."

Linda Rybová zmínila ve vysílání i natáčení filmu Kytice. Zahrála si v baladě Vodník. "Natáčeli jsme v bazénu v Ústí nad Labem," vypráví. Výdrž pod vodou je záležitostí cviku, a tak často chodila na kurzy potápění. Zvláštní jí přišlo, že neviděla, kdy její herecký partner domluvil a pod vodou neslyšela vlastní hlas, a tak si nikdy nebyla jistá, zda nemluví příliš rychle.

Před časem se Linda Rybová zapojila do charitativní činnosti. Stala se totiž patronkou Nadačního fondu Kolečko. "Fotograf Tomáš Beran mě oslovil a poprosil, jestli bych se nechtěla stát patronkou," osvětluje počátky svého působení v Nadačním fondu Kolečko, který se zaměřuje na pomoc dětem po nehodách.

"Kolečko je blízké mému srdci," přiznala posluchačům Radiožurnálu Linda Rybová. Nadační fond Kolečko sbírá peníze, za které obvykle nakupuje přístroje a zařízení pro české traumacentra. Kolečko oslaví už 5. narozeniny a Linda Rybová pozvala posluchače na oslavu, která se koná 1. září ve Žlutých lázních v Praze.

V záznamu rozhovoru s Lindou Rybovou se dozvíte, co jí přineslo mateřství, zda vodí své děti na natáčení a jestli se ještě vrátí k natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Záznam celého rozhovoru s Lindou Rybovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio