Listí, které napadalo od souseda k vám na zahradu, by měl uklidit soused

30. říjen 2022

Zavál vítr spadané listí ze sousedovy zahrady na váš pozemek? Rozrostly se jeho stromy tak, že jsou jejich větve na vaší zahradě? Máte problém s prorostlým živým plotem souseda do vašeho plotu? Nejenom na tyto otázky odpovídá Václav Havlík z plzeňského Sdružení obrany spotřebitelů.

Listí ze sousedova stromu, které spadlo na váš pozemek, by měl uklidit právě váš soused. A jak je to s ovocem, které k vám spadlo? Poslechněte si podrobnosti.

Už od 1. listopadu by měli mít řidiči na svých vozech zimní pneumatiky. Zejména, pokud pojedou po námraze, náledí nebo souvislé vrstvě sněhu. Vyplatí se mít zimní nebo celoroční pneumatiky? Podle jakých parametrů je vybírat? Je výhodné mít sadu letních a zimních pneumatik na samostatných discích? Radí Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

Kvalitní větrání zamezí vzniku plísní v domech a bytech, aniž byste přišli o drahé teplo. Jak na to? Dozvíte se od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.

Zarybňování západočeských vodních toků je v plném proudu. Jaké ryby a kam byly vysazeny se dozvíte od Petra Dimitrova, technika Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni. Představí i novou knihu pro začínající rybáře, kde najdete všechny druhy ryb na našem území.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.