Literární drobničky Jiřího Suchého

29. březen 2019

„Je-li v tomto světě na něco spolehnutí, pak jsou to zázraky.“ Drobné povídky spisovatele a herce Jiřího Suchého v autorské interpretaci poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Osobnost všestranně zaměřeného tvůrce Jiřího Suchého, vynikajícího a výjimečného divadelníka, básníka, spisovatele, hudebníka a grafika, je posluchačům Českého rozhlasu nepochybně dobře známa. Setkávají se s ním už mnoho let jako s autorem písňových textů, poznámek, promluv, povídek, a hudby, interpretem vlastních literárních prací, písní, vypravěčem a glosátorem nejrůznějších uměleckých i životních jevů.

Říká se, že zázraky se neopakují. Osud mě zavalil množstvím zázraků těch nejrůznějších druhů a mnohé z nich, v rozporu se zavedeným úslovím, se opakovaly. Najít si partnera na jevišti není snadné. Takový partner se nehledá pomocí inzerátu; toho vám musí přidělit sám dobrotivý Osud. Mně přidělil Jiřího Šlitra a myslím, že nic lepšího pro mě nemohl udělat. Jak známo, zázrak se za deset let zopakoval příchodem Jitky Molavcové. A tak jsem si zvykl na zázraky spoléhat a nabyl jsem dojmu, že je-li v tomto světě na něco spolehnutí, pak jsou to zázraky.
Jiří Suchý

V pořadu Stránky na dobrou noc se zaposloucháme do jeho drobných povídek, a to v interpretaci autora samotného. Můžeme se tak těšit na vyprávění vyznačující se bezbřehou imaginací, půvabnými nápady a nádhernou češtinou.

Připravil, úvodem hovoří a režii má Dimitrij Dudík.
Natočeno v roce 2004.

Spustit audio

Související