Literární výročí: František Gel

15. září 2011

Od narození publicisty, reportéra, spisovatele a pedagoga – a zvláště také tvůrce rozhlasových pásem – Františka Gela uplyne 18. září 110 let.

Gelovi by bylo možné věnovat celý hodinový pořad. Ostatně to také učinil Josef Kolář, který v roce 1986 vytvořil rozhlasové pásmo nazvané Se značkou Gé-é-el. Úryvek z tohoto pořadu v sobotu uslyšíte. Gel se narodil jako František Feigel v Albrechticích. Nedokončil studia práv a v roce 1924 na výzvu Rudolfa Těsnohlídka nastoupil do redakce brněnských Lidových novin, kde vedl rubriku Ze soudní síně. Později působil v Praze, kde byl také redaktorem Melantrichu. Za 2. světové války působil v československé armádě na Západě – ze zdravotních důvodů v tiskovém oddělení vojenské správy a jako vojenský redaktor.

Ačkoli první zkušenosti s prací pro rozhlas získal už dříve, zaměstnán zde byl od roku 1946. V roce 1950 byl jako politicky nevyhovující přeřazen do oddělení dokumentace, poté byl redaktorem programového časopisu. Od roku 1953 po odchodu z rozhlasu pracoval jako překladatel na volné noze, v letech 1957-70 působil jako pedagog na Univerzitě Karlově. Proslul jako tvůrce rozhlasových pásem, zejména s populárně-vědeckou orientací. Avšak proslavil se už dřív. Jak? To už vám napoví archivní ukázka, kterou uslyšíte v Zelném rynku.

Vzpomínku na Františka Gela nabídneme v Zelném rynku v sobotu 17. září po 17. hodině.

autoři: Alena Blažejovská , Věra Strnadová
Spustit audio