Ljuba Skořepová mne k sobě domů nepustila. Prý bych jí narušila všechny siločáry. Omeletky Haliny Pawlowské

21. březen 2021

Včera začalo astronomické jaro! Přesně v 10 hodin, 37 minut stanul střed slunečního kotouče nad zemským rovníkem a nastala jarní rovnodennost. Dnešní Omeletky proto budou naplněny horoskopy, astrologií a temnými silami. A ovoní je olivové kuře s rýží.

V okolí slunovratu se délka dne mění velmi pomalu, a určit den slunovratu je proto obtížné. Naproti tomu rovnodennost lze s přesností jednoho dne určit daleko jednoduššími prostředky.

Protože sluneční paprsky dopadají za rovnodennosti na zemský povrch kolmo k zemské ose, pohybuje se stín libovolného pevného bodu v průběhu dne po přímce. Stačí tedy zaznamenat tři polohy stínu téhož bodu v průběhu dne, a pokud leží na přímce, je právě rovnodennost.

A právě v tomto magickém čase se narodila Halina Pawlowská. A protože chtěla o svém příchodu na svět vědět více, požádala kdysi herečku a milovnici astrologie Ljubu Skořepovou o vypracování horoskopu.

Mezi životem a smrtí

Byl hezký den, zazvonila jsem a za chvilku se Ljuba ozvala: ,Jste to vy? Už vám chystám váš horoskop. Vím, že jste se narodila 21. března, ale nevíte i hodinu, to je hodně důležité...‘

Halina Pawlowská odpověděla a vystoupala do patra před dveře bytu. Zazvonila. Chvíli se nedělo nic a pak Ljuba Skořepová otevřela dveře jen na řetěz a tvářila se nejistě.

V chytrých astrologických knížkách jsem právě našla to vaše datum i čas narození a ... já vás k sobě nemůžu pustit! V roce 1955 byla totiž rovnodennost přesně mezi 17.30 a 17.45, a to znamená, že vy jste se narodila přímo v rovnodennosti, mezi koncem a začátkem, mezi životem a smrtí... a kdybych vás k sobě pustila dovnitř, tak byste mi tu narušila všechny siločáry!

Teprve později Ljuba Skořepová vše vysvětlila, když se s Halinou Pawlowskou setkala na neutrální půdě v kavárně. Narodit se v den rovnodennosti znamená, že si můžete dělat, co chcete.

Věřím raději bylinkám

Jaký vztah k horoskopům má Iva Hüttnerová? „Možná to někoho překvapí, ale já jsem velmi praktický člověk. Už v dětství jsem pochopila, že co si nevyřídím sama, to nemám. Že se musím vždycky spolehnout sama na sebe. Horoskopům jsem tak nikdy nepodléhala. Nepatrně jsem pouze pověrčivá. Třeba nešlapu na kanál.“

Mnohem více než kartám nebo kamenům pod polštářem věří Iva Hüttnerová bylinkám. „Baví mě je pěstovat i sbírat. Jako podpora léčení jsou skvělé a hodně jim důvěřuji.“

Umět žít s chutí

Upéct kuře umí asi každý. Halina Pawlowská tentokrát pekla kuře olivové, tedy takové, které se údajně stravovalo pouze olivami. V remosce jsem kuře obložila třemi celými cibulemi a šest mrkví jsem nakrájela podélně a nechala jsem jim i kousek čerstvé natě. Dovnitř kuřete jsem vložila kus másla, které jsem osvěžila citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.

Takže nezapomeňte – I když nás okolnosti k depresi nutí, prosím vás, pořád žijte s chutí!

V Omeletkách ještě zazní povídka paní Zuzany Renčové Ultra láska. Tipy na filmy s tématem astrologie podá herec Vašek Šanda. A svoji povídku Láska je bestie krvavá – Jak blbá tak široká přečte Halina Pawlowská.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související