Logopedie? To zdaleka nejsou jen hlásky R, L nebo Ř

14. březen 2022

Rozličné potíže s vyjadřováním, komunikační bloky a blokády, absence nebo nízká míra vyjadřování anebo práce u osob po iktu – mozkové  příhodě. I toto jsou oblasti zájmu dnešní klinické logopedie. 

„Nešišlej, nerozmazluj se a mluv pěkně,” nabádaly nás maminky. To když třeba i děti docela pěkně mluvící jen v rámci hry nebo pokusů a pokoušení, ale i učení a upevňování výslovnosti sklouznou k J nebo L namísto krrrásného R, které třeba už opravdu umějí.

Tím zrovna mimochodem objevují i jednu z možných příčin, proč někdo třeba rotacismem (ráčkováním) trpí – pozici mluvidel, zejména jazyka. Zkusíte to? Kde je jazyk přirozeně, zní-li hezké R ve slově rebarbora a kdepak bude u nedokonalého jebajboja?

„Příčinou ovšem může být i fyziologická, tělesná, anatomická – někdy teprve pozorný logoped zjistí například to, že na vině je i postavení mluvidel či kratší jazyk,” upozorňuje v Apatyce klinická logopedka Lenka Malíková.

Ta zároveň také připomíná důležitost diagnóz jako dysfázie (vývojová komunikační porucha) nebo komplexnost péče třeba o pacienty s poruchami autistického spektra. 

Poslechněte si kompletní rozhovor s klinickou logopedkou Lenkou Malíkovou, která byla hostem pořadu Apatyka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio