Loni vyhořeli, dnes jsou zpátky ve svém. Příběh klientů Charity Hrabyně má dobrý konec

3. červen 2021 07:40

Dobrý konec má příběh klientů Charity Hrabyně, kteří v Ostravě pracují v jedné z chráněných dílen. Loni na podzim celá budova vyhořela a vypadalo to, že se nikdo už do práce nevrátí. Zaměstnancům pak nabídla azyl nedaleká huť a drobná výroba anebo rozebírání elektrospotřebičů tam mohlo pokračovat. A teď se zase všichni přestěhovali zpátky na původní adresu. Po rekonstrukci jsou dílny znova otevřené.

František Horsák z Charity Hrabyně ukazuje čerstvě opravené chodby, které požár zničil. Spokojený po návratu je i pan Mirek. Už zase sedí na svém místě.

Je to zase jako dřív, nikdo nemusel být propuštěný, opravy stály necelý 1 milion korun. „Už se zase dostáváme do normálního tempa. O zakázky jsme měli trochu strach, protože když nějakou činnost přerušíte, tak i chráněné dílny jsou v tržním prostředí a může je nahradit někdo jiný. Ale naštěstí jsme se domluvili, máme solidní partnery,“ dodává František Horsák.

Příčinou všeho byla hromada vytříděných baterií, které koncem loňského září samy začaly hořet. Teď už jsou pro jistotu ve slané vodě a pak se dávají ven do zvláštní nádoby. „A to je ten výsledek, když už je to vlastně vyzkratované, není nebezpečné a jde to zpracovateli,“ říká Horsák.

Znova se tady začal třídit i velký elektroodpad a dílny jedou naplno.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související