Lope de Vega: Zahradníkův pes. Jana Preissová a Václav Postránecký v klasické komedii o lásce a žárlivosti

12. září 2020

Když hraběnka Diana zjistí, že jejího sekretáře Teodora miluje komorná, sama naplno propadne dosud skrývanému citu. Již tak ošemetnou situaci dále komplikují nápadníci paní hraběnky a také neurozený původ Teodora. Vše nakonec dokáže vyřešit sluha Tristan. Veršovanou komedii klasika španělské literatury Lope de Vegy Zahradníkův pes poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jana Weberová
Osoby a obsazení: Diana, hraběnka z Belfordu (Jana Preissová), Teodor, její sekretář (Václav Postránecký), Tristan, jeho sluha (Ivan Řezáč), hraběnčiny komorné: Marcela (Taťjana Medvecká), Dorothea (Helena Friedrichová), Anarda (Miluše Šplechtová), Otavio, majordom (Zdeněk Řehoř), Markýz Ricardo (Jiří Plachý), Hrabě Federico (Petr Svoboda), Hrabě Ludovico (Martin Růžek) a další
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Překlad: Emanuel Frynta
Hudba: Vladimír Popelka
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1993

Lope de Vegova komedie El perro del hortelano (Zahradníkův pes) z roku 1613 si do názvu dala část španělského rčení, které v češtině nemáme: „Zahradníkův pes zelí nežere, ale nikoho k němu nepustí“. Stejně jako Španělé ale víme, že závist vládne světem a že o žárlivosti to jistě platí též.

Lope de Vega byl autorem mimořádně univerzálním a neobyčejně plodným. Prožil bohatý, vzrušující život, proměnlivý a dobrodružný – stačí si připomenout, kým vším byl: sluha ávilského biskupa, univerzitní student, voják, hraběcí sekretář, milenec mnoha žen, kajícník přijímající kněžské vysvěcení (a jako takový plodící další nemanželské dítě s vdanou ženou). O to víc je udivující rozsah díla, které po sobě nechal. Jeho současník Peréz de Montalbán tvrdí, že jich napsal 1800, sám Lope de Vega o sobě říká, že napsal patnáct set veršovaných komedií. Dochovalo se 426 her a 42 autos. Kromě toho ovšem napsal Lope de Vega několik novel a románů, množství lyrických básní a řadu dalších příležitostných spisů.

Komedie Zahradníkův pes vznikla podle sedmé povídky pátého dne Boccacciova Dekameronu a jejím tématem je vedle lásky také žárlivost, žárlivost sžíravá a směšná. V inscenaci Jiřího Horčičky z roku 1993 si zahráli Jana Preissová, Václav Postránecký, Ivan Řezáč, Taťjana Medvecká, Helena Friedrichová, Miluše Šplechtová, Zdeněk Řehoř, Miroslav Středa, Jiří Plachý, Stanislav Bruder a Martin Růžek.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.