Loupat zápletku jako cibuli. Pokračování krimi Na nože ztratilo šarm, k breku ale místy nutí

6. leden 2023

Aleš se rozhodl upravit svůj body mass index vypouštěním tělních tekutin horem i spodem, a tak nastoupila k mikrofonům netradiční trojice Šárka, Tomáš a Vítek. Zprvu bylo třeba probrat všechny zásadní incidenty sužující v uplynulých dnech a týdnech Brňany. Vzápětí ale došlo na položení neméně zásadní otázky: jak se loupe skleněná cibule? No, blbě.

Nečekaný hit Na nože měl podle Vítka pro režiséra Riana Johnsona i jistý terapeutický efekt. Poté, co ho nenáviděla půlka fandomu kvůli příspěvku do poslední trilogie Star Wars, se Johnson vrátil s elegantní poctou klasickým detektivkám, která přitom láskyplně stavěla mnohé jejich konvence na hlavu.

Šárka zavzpomínala na to, jak to tam všem slušelo, Tomáš na to, jak si Daniel Craig vyčerpaný z Bonda s gustem zahrál vyšetřovatele, který se vtěloval jak do Hercula Poirota, tak do inspektora Columba. A pak už bohužel přišla řeč na pokračování snímku, které žádnou z předností jedničky nezopakovalo.

Film Na nože: Glass Onion se sice opět snaží vycházet z tradiční zápletky v duchu Agathy Christie, poté ale bere diváky spíš do trendy (a zároveň trochu okoukaného) světa plytkých satir na téma bohatství a moci.

„Příliš snadný terč,“ poznamenává Šárka na účet filmu. „Je to asi tak sofistikované jako křičet, že Elon Musk není vizionář, ale sociopat a trouba,“ přisadí si Tomáš na konto ústředního padoucha v podání Edwarda Nortona. Tuhle cibuli zkrátka nemá cenu ani loupat...

Doplul James Cameron Cestou vody do simulátoru hyperreality, nebo do budoucnosti kinematografie? Co napáchal bývalý papež? Má režisér Lukas Dhont víc Blízko k bratrům Dardennům, nebo Francoisi Truffautovi? Kolik ze 102 potomků ugandského farmáře žije na jeho statku? Přiletěla Šárka z Brna letadlem, nebo na koštěti? Zdolali Tomáš s Vítkem Osm hor? A kolik nesoudných pyramid z lidských těl zase postavil ve svém novém filmu Alejandro Gonzales Iñárritu? Čelisti vědí, Čelisti radí.

Spustit audio