Loutky Kláry Svobodové mají podobu její rodiny a kamarádů. Akční postavičku umí udělat i z hasiče nebo zubařky

12. říjen 2022

Klára Svobodová má netradičního koníčka. Vyrábí loutky, které se podobají jejím příbuzným a kamarádům. Na výšku mají necelých 30 centimetrů, jejich kostýmy a rekvizity jsou ale propracované do nejmenších detailů.

Výtvarnice Klára Svobodová stíhá ve svém životě spoustu věcí. Kromě práce grafičky se věnuje divadlu, zpívá ve skupině historické hudby Querela, ale také šije historické kostýmy. Loutky vyrábí pro radost. Teď má zrovna na stole rozpracovanou postavičku hrocha.

„Na první loutku si dobře pamatuju. Bylo to v roce 2004, kdy jsme studovaly s kamarádkami na gymnáziu, a naším třídním maskotem byl Elvis, takže moje první loutka byla loutka Elvise Presleyho,“ vzpomíná Klára Svobodová na první pokusy o vytvoření figurek. Kdo by u ní čekal loutky jako čarodějnice nebo princezny, bude možná zklamaný. Mnoho figurek má totiž podobu lidí, které můžete potkat třeba v parku za domem, kde Klára bydlí.

Od Albrechta z Valdštejna po lodního kapitána

Albrecht z Valdštejna patřil mezi nejnáročnější loutky, které Klára zatím vytvořila

„První, co potřebuju, jsou fotky. Hlavně fotky obličeje, hlavy jak z profilu, tak portrét. Začínám tou hlavou, kterou vytvářím z polymerové hmoty, následuje kostra z drátů, dřeva, případně dalších výplňových materiálů,“ popisuje Klára svůj postup práce. Postavičky jsou tematicky velmi odlišné. Najdeme mezi nimi fanouška rockového koncertu, jsou tam historické postavy jako třeba Albrecht z Valdštejna, ale také současné profese jako průvodčí ve vlaku, hasič, zubařka, trenér, kytarista nebo lodní kapitán.

Klára při tvorbě loutek používá různé druhy dlátek, pinzetu i lupu. Některé postavy drží psa, kytaru, vějíř, dýmku nebo další rekvizity. Na jejich detailním zpracování se často podílí i Klářin manžel. Mezi první společné projekty patří třeba tandemové kolo, které Klára vytvářela pro budoucího tchána a tchýni, kteří jsou nadšenými cyklisty.

Jaké postavy tvoří Klára nejraději? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio