Lovci mamutů nebo plovoucí vyšebrodské Očko. Na řeku Vltavu vyrazila kuriózní plavidla

5. červen 2022 17:07

Osm posádek na trati, slunce nad hlavou a dostatek vody v řece Vltavě. Již 48. ročníku plavby kuriózních plavidel z Vyššího Brodu do Rožmberka všechno hrálo do karet. Na startu recesistického závodu, který odhoukala místní lokálka, se sešla šmoulí rodinka, Pepek Námořník nebo Tři veteráni.

Na řeku Vltavu vyjeli také lovci mamutů, plovoucí vyšebrodské očko nebo Dařbuján a Pandrhola. „Sešli jsme se konečně po těch dvou letech, co se akce nekonala. Měli jsme takhle jet už před třemi lety, a když už jsme to měli připravené, tak jsme to obnovili,“ popisoval člen posádky.

Na jeho kuriózním plavidle nechyběla chaloupka Kuby Dařbujána. „Tady bydlí moje dobrá žena s dvanácti dětmi. Také tu mám lavičku na odpočinek, na té potom se Smrťáčkem budeme přemýšlet nad životem a smrtí. A samozřejmě se tady sosna s jitrnicemi,“ ukazoval.

Plné ruce práce s organizací plavby měla Dita Kaiserová z odboru kultury vyšebrodského městského úřadu. „Je to skvělý pocit. Sice nás na dnešní noc přepadla obrovská bouře, poničila nám vybavení, ale ráno jsme to dali všechno do kupy. Plavci jsou všichni zdrávi, jejich plavidla také přežila, takže je to skvělé,“ líčila.

Na startu bylo celkem osm posádek. „Po covidové pauze je to určitě dobré číslo, jsme spokojeni,“ dodala Dita Kaiserová. Kdo 48. ročník plavby kuriózních plavidel z Vyššího Brodu do Rožmberka nad Vltavou vyhrál, není podstatné. Důležité bylo krásné počasí a dobrá nálada na trati.

Spustit audio

Související