Lovecký areál Valdštejnsko u Bělé pod Bezdězem dodnes hlídají granátníci v uniformách

27. únor 2024

Kdo se vydá z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, může si užít krásnou procházku lesy až do bývalého loveckého areálu Valdštejnsko. Kdysi byl součástí rozsáhlého Valdštejnského panství. Ve 20. letech 18. století ho vybudoval hrabě František Arnošt Valdštejn jako areál sloužící k lovům i k odpočinku. V roce 1804 byl jeho hostem i císař František I. s chotí. Dnes je Valdštejnsko oblíbeným cílem výletů.

Součástí areálu bývala i kaple a šest honosných pavilonů určených k ubytování vzácných hostů. Z původních budov se do dnešních dnů dochoval pouze Auersperský pavilon a myslivna. Přesto má Valdštejnsko i dnes jedinečnou atmosféru. I díky svému původnímu půdorysu.

Mapa Valdštejnska s názvy jednotlivých průseků

Tvoří ho okrouhlá mýtina uprostřed lesů. Střed celého areálu představuje uměle navršený pahorek (zvaný Růžový), na kterém stával podsklepený altánek. Tam panstvo za letního počasí hodovalo a pro zásoby do sklípku tak nebylo daleko. Zahrada obklopující altánek byla paprskovitě rozdělena osmi lipovými alejemi, které se z velké části dochovaly a jsou postupně obnovovány. Na tyto aleje v lese přímo navazovalo osm průseků: Bezdězský (Hraběcí), Svatojánský, Bělský, Černínský, Březinský, Valovický (Březovický), Bezdědický a Dokský (Pankrácký). Díky průsekům tak byly přímo z centrálního Růžového pahorku krásné výhledy do okolí, především na hrad Bezděz.

Růžový pahorek vznikl jako zásobárna potravin. Z altánku bylo do sklípku při hostině pouze několik kroků

Jedna z dnešních přístupových cest prochází bývalým Dokským průsekem, u kterého dodnes stojí kamenné sochy dvou granátníků ve valdštejnských hraběcích barvách. Sochy sem dal postavit František Arnošt z Valdštejna na paměť kompanie granátníků, kterou postavil proti Prusům za války o rakouské dědictví v letech 1740 až 1746. Vojáci mají modré čepice s erbem a žlutá saka. Působí jako živí a cestou do loveckého areálu vítají návštěvníky.

Kamenná socha granátníka

Lovecké slavnosti tu dnes připomíná i nově vyrobená dřevěná socha sv. Huberta a pro turisty je připraveno několik odpočívadel. Pokud se vydáte na Valdštejnsko, můžete výlet spojit s delší túrou po modré turistické trase až na hrad Bezděz. Zelená trasa vás naopak lesem dovede zpátky do Bělé pod Bezdězem.

Spustit audio