Lubomír Dorůžka: Panoráma snů. Z knihy vzpomínek nestora českého jazzu

8. leden 2021

Kapitoly z knihy Panoráma snů muzikologa, novináře, překladatele, hudebního publicisty a pedagoga Lubomíra Dorůžky. Krátké živé texty, v nichž se mísí záznamy snů a vzpomínek, úvahy, historky a postřehy ze světa populární hudby, jazzu i celé české společnosti, poslouchejte v autorské interpretaci on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Režie: Ivan Chrz, Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2003 a 2004

Pravidelná spolupráce Lubomíra Dorůžky (1924–2013) s rozhlasem začala již v 50. letech a trvala v podstatě až do závěru jeho života. Dorůžkův charakteristický, příjemně zastřený hlas znají především posluchači jazzových pořadů. A v jejich příručních knihovnách se zcela jistě najde aspoň některá z jeho knih: Tvář jazzu, Jazzová inspirace, Panoráma populární hudby, Panorama jazzu a další.

Avšak Lubomír Dorůžka nebyl jen jazzman, je také literát. Překládal z angličtiny – za všechny „jeho“ autory zde připomeňme alespoň Francise Scotta Fitzeralda.

Své hudební i literární příznivce jistě potěšil knihou Panoráma paměti, následovanou volným pokračováním – Panoráma snů. Právě z této knihy si můžete poslechnout několik textů v autorské interpretaci v rámci vltavské dopolední četby.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio