Lubomír Lipský a jeho bratři měli přezdívku Náměsíčníci. Kamarádi ji vymysleli podle jejich bydliště

7. listopad 2021

Ve Vltavínu si to namíříme hezky proti proudu času ze současnosti až do 13. století. Historických etap zmíníme několik. Ve vzpomínkách herce Lubomíra Lipského to bude protektorát, ale i 19. století. Připomeneme i podzim roku 1918 na jihu Čech a navážeme zajímavostmi o tom, jak se ve středověku osidlovalo jihočeské pohraničí.

Herce Lubomíra Lipského nejspíš nemá vůbec smysl nějak více představovat. Asi jej známe všichni. Ale některé věci o něm možná nevíte, třeba to, že mu říkali „Náměsíčník“.

„Já jsem se totiž narodil v Pelhřimově na náměstí. Tedy, ne přímo na náměstí, ale my jsme tam měli dům a jeho okna vedla na náměstí,“ vzpomíná Lubomír Lipský v archivním záznamu živého vystoupení právě v Pelhřimově.

Nahrávka pochází z roku 1975 a Lubomír Lipský v ní připomene své první, ale i následující divadelní cesty v Praze. Přesto pro něj pelhřimovský ochotnický ansámbl znamenal, jak sám říká: „První divadelní prkna, která znamenají okres."

Jeho otec Vilém Lipský měl v Pelhřimově na náměstí cukrárnu s kavárnou a vedl i místní ochotnický soubor. A měl také tři syny, Lubomíra, Oldřicha a Dalibora, kteří se tím pádem k ochotníkům dostali i s dalšími svými později velice známými vrstevníky, jako byl Otomar Krejča nebo Jiří Lír.

Celý magazín Vltavín si poslechněte online.

Spustit audio

Související