Luboš Palata: Babiš vytáhl proti Bruselu. A najednou se mu hodí i Klaus

5. květen 2023

Roky platila o Andreji Babišovi představa, že člověk, který je největším nejen českým, ale možná i evropským příjemcem unijních dotací, má nejvýdělečnější podniky svého impéria na západ od českých hranic a v podstatě jen díky Evropské unii je jedním z nejbohatších Čechů, nemůže být protievropský.

Několik let to skutečně platilo. Měnit se to začalo, až když si Evropská komise a Evropský parlament došláply na obří střet zájmů. Do kterého se Babiš jako skutečný vlastník Agrofertu pobírajícího obří evropské dotace a zároveň premiér jedné z členských zemí dostal.

Čtěte také

O tom, že Babiš i jako premiér myslel v evropské politice především na vlastní zájmy, nikoli na zájmy České republiky, svědčí veletoč, který Česko jako průmyslová země s velmi malým podílem zemědělství udělalo v evropských dotacích pro tento obor.

Roky Česko, zcela správně, trvalo na tom, aby se obří dotace na zemědělství v unijním rozpočtu snižovaly. A aby Unie investovala místo toho třeba do vědy a výzkumu. Babiš se svými obřími zájmy v zemědělství prosazoval za svého účinkování ve vládách České republiky opak. Ke škodě celé České republiky.

Útoky proti evropské zelené politice

Jenže teď už Andrej Babiš v čele vlády není. Evropská unie mu ale má posloužit jako jeden z výtahů k moci. Spočítal si, že velký potenciál je v Češích nespokojených s Evropskou unií a vyděšených kroky ke snižování emisí. A začal o tyto voliče bojovat s českou extrémní scénou.

Čtěte také

Způsoby podobnými jako jeho protivníci. Babiš je zjevně připraven zcela změnit dosavadní liberální a proevropské směřování hnutí ANO. Ukázal to svým vystoupením na konferenci extrémně konzervativních politiků v Budapešti, kde se obejmul i s exprezidentem Václavem Klausem.

Člověkem, který hlasoval v referendu před devatenácti roky proti českému vstupu do unie a dnes prosazuje czexit. To je možná ještě horší, než že se Babiš v Budapešti dostal do společenství nejtvrdších podporovatelů Donalda Trumpa, Viktora Orbána, nebo rakouských extrémistických a proruských Svobodných.

Luboš Palata

Babiš zkouší zaujmout Čechy tvrdými útoky proti evropské zelené politice. To, co ale Babiš v Budapešti nazval zeleným šílenstvím, je však jen naplnění dohod, proti kterým se jako premiér Česka nepostavil a které jeho vláda na evropské úrovni odsouhlasila. To je třeba dnešnímu protibruselskému bijci Babišovi, který prostě jen chce z dalšího šíření strachu z Bruselu vytlouct politický kapitál a vyhrát evropské volby za rok, neustále připomínat. V tomto případě by nevadilo ani to, kdyby mu to tvrdě připomínal třeba i takový Tomio Okamura.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.