Luboš Palata: Češi vykupují Polákům potraviny. Koruna je silná a v Polsku je nulová daň

9. prosinec 2022

Češi vykupující polské samoobsluhy se v minulých dnech a týdnech stali velkým tématem polských médií. A nejenom těch bulvárních, která rozvíjí teorie o tom, že by se Čechům prodávat nemělo, případně, že by měly platit v uvozovkách cizinecké ceny. Ale i těch nejserióznějších, jako je například vlajková loď polské novinařiny Gazeta Wyborcza.

Pojďme se na důvody polské potravinové láce a davů Čechů podívat trochu z odstupu. Hlavním důvodem, proč jsou polské potraviny o 20 až 30 procent v samoobsluhách lacinější, je fakt, že vláda premiéra Mateusze Morawieckého na podzim zrušila daň z přidané hodnoty na potraviny na nulu a to do poloviny příštího roku. Polský státní rozpočet tím ovšem přijde o asi 40 miliard korun.

Čtěte také

Druhým důvodem, proč je v Polsku levněji, je to, že polský zlotý během tohoto roku poměrně výrazně oslabil vůči euru, zatímco koruna se drží. A tak zatímco v minulých letech byl kurz zlotého přes šest korun, dnes je už jenom pět a z toho vyplývá, že koruna o 20 procent vůči zlotému posílila. Takže tady je to spíš úspěch české ekonomiky a její síly, než něco, na co by se dalo nadávat, což se tady v Česku činí v poslední době více, než by mělo.

Třetí důvod lacinějších polských potravin je v síle tamního zemědělství, které je jedním z nejsilnějších v celé Evropské unii. A také velkým exportérem, a to nejen do unijních zemí, ale před válkou na Ukrajině také do Ruska. Určitý přetlak výroby nedovoluje tamním zemědělcům zvyšovat brutálně ceny, jako se to děje v Česku. V Polsku je také daleko větší konkurence, jak mezi sítěmi supermarketů, tak mezi zemědělci, kterým nedominuje žádný tamní Agrofert jako u nás.

Lyžařská sezóna

Čtěte také

K lepší cenové hladině přispívají i trhy, které se v Polsku nepřestaly konat ani v dobách totality. Trhy proto dnes nejsou v Polsku na rozdíl od Česka módním místem, kde se kupují spíše ty drahé biopotraviny, ale lacinější a někdy i kvalitnější konkurencí sítí samoobsluh, supermarketů a hypermarketů.

Současné české nákupní nájezdy do Polska jsou tragikomickým připomenutím prvních měsíců a let po listopadu 1989, kdy tehdejší čeští politici nechtěli z obav z nájezdů koupěchtivých Poláků otevřít hranice do Polska. A chránili tím zboží a ceny v tehdy oproti Polsku relativně slušně zásobených českých samoobsluhách a krámech.

Luboš Palata

Ale než přejdeme k lamentování, jak se ten svět obrátil vzhůru nohama a jak jsme my Češi hluboko klesli, doporučuji počkat si na začátek zimní lyžařské sezóny. To nám to polští lyžaři, kteří ovládnou krkonošské a jiné sjezdovky, a vytvoří dlouhé fronty na vleky a lanovky, vrátí za ty vykoupené samoobsluhy i s úroky.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio