Luboš Palata: Maďarsko, Slovensko, Česko, spojeni Družbou

5. červen 2022

My, Češi, Slováci a Maďaři jsme si museli kvůli napojení na Družbu z Ruska vyjednat speciální výjimku v přijatém embargu Evropské unie na ruskou ropu. Ropu, která je pro Rusko zcela zásadním zdrojem příjmů. Příjmů, bez kterých by zřejmě ruská agrese proti Ukrajině skončila mnohem dříve, než skončí. Kvůli nám, kteří dál budeme ruskou ropu odebírat, naopak skončí mnohem později.

Na rozdíl od Maďarska, které bude platit samo, rádo a dobrovolně a bude na tom ještě vydělávat, my to neděláme rádi. Ale prostě to dělat musíme, protože chceme-li dál jezdit náklaďáky, traktory, autobusy a dieselovými osobáky, tak nám nic jiného nejméně dočasně nezbývá.

Čtěte také

Ukazuje se totiž, že od roku 1996, kdy jsme se napojili na ropovod TAL z Itálie do střední Evropy, se v této zemi pro energetickou bezpečnost mnoho neudělalo. Udělali jsme sice několik plynových propojek se sousedními státy, napojili jsme se zásadně na německou plynovou síť, a to i plynovodem Gazela, máme poměrně slušnou kapacitu zásobníků na plyn, dovážíme poměrně dost ropy místo z Ruska z Ázerbájdžánu. No, ale to je asi tak všechno.

Do nebe volající je pak především chování poslední vlády Andreje Babiše, který ani za osm let pobytu ve vysoké politice nepochopil, která bije. Za Babišovy vlády skončily dodávky norského plynu do Česka, skončil projekt plynovodu, který nám mohl dodávat plyn z polských terminálů na Baltu. No, a pokud jde o ropu, tak tam pokračovala ještě federální závislost na naftě vyrobené z ruské ropy ve slovenském Slovnaftu, znásobená naší vlastní výrobou „ruské“ nafty, opět z ropy přicházející Družbou.

Krátkozraké chování

Čtěte také

Z této obludné závislosti na ruské ropě a plynu jsme se nezačali vyvazovat dokonce ani tehdy, když jsme zjistili, že útok ve Vrběticích mají na svědomí Rusové. Jediné, co se stalo, bylo vyloučení Rusů z tendru na dostavbu Dukovan, ale ten je daleko v budoucnosti. Mimochodem, hádejte, odkud máme jaderné palivo. No přece taky z Ruska.

Výsledkem tohoto krátkozrakého chování je nejen to, že jsme se ocitli s Maďary a Slováky v oslovské lavici „Družba“, tedy těch, kteří dostali výjimku z ropného embarga. To se dá nějak přežít a dodávkami zbraní a další pomoci to Ukrajincům nějak vynahradit.

Luboš Palata

Tohle krátkozraké chování, o kterém se tu roky mlčelo, nás může ale už brzy přijít hodně draho. Stačí, když nám Vladimir Putin zavře kohoutky a nedodá jaderné palivo. Pak se neohřejme, nenatankujeme ani si nerozsvítíme. Ale možná se nám konečně rozsvítí aspoň v našich hlavách.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio