Luboš Palata: Nová italská premiérka Meloniová je víc přítelkyní Fialy než Putina

28. září 2022

Vyhrála v Itálii nedělní volby ultrapravice, nebo tam bude vládnout italská obdoba Občanské demokratické strany premiéra Petra Fialy? Záleží na úhlu pohledu. Vítězná strana Bratři Itálie vzešla z neofašismu. A její předsedkyně, vítězka voleb a zřejmá nová premiérka Giorgia Meloniová má za sebou různou minulost.

Jak tu koketující se sympatiemi s Benitem Mussolinim, tak post ministryně vlády italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Čtěte také

A především pak současnost, kdy se jako šéfka druhého nejsilnějšího klubu ve frakci evropských konzervativců a reformistů stala předsedkyní evropské a vlastně i tak trochu celosvětové strany pod tímto názvem. Dodejme, že tady mluvíme o frakci, ve které sedí europoslanci za Občanskou demokratickou stranu. A také to, že Meloniové předchůdcem v čele oné celoevropské strany konzervativců a reformistů byl český europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Pokud o Meloniové hovoříte s dalším výrazným europoslancem ODS Alexandrem Vondrou, tak se mimo jiné dozvíte, že z jeho pohledu jde o političku, která má blízko k britským konzervativcům. A dokonce tam padne přirovnání s legendární britskou expremiérkou Margaret Thatcherovou. A i když jako evropský partner nebyla Thatcherová vůbec jednoduchá – to platí i o britských konzervativcích celkově –, k ultrapravici v jakémkoli významu ji řadit nelze.

České předsednictví

Z Vondrova hodnocení Meloniové pak europoslanci vyplývá, že pokud jde o válku na Ukrajině, má to nová italská premiérka podobně jasné jako český nebo polský premiér. To není názor jen Vondry, ale i mnoha dalších evropských politiků a pozorovatelů, kteří jinak nevidí povolební situaci v Itálii zdaleka tak relativně růžově jako Vondra.

Čtěte také

Je tady samozřejmě ještě zbytek pravicové koalice, z pohledu příchylnosti k putinovskému Rusku daleko problematičtější. Jak Matea Salviniho, tak italského expremiéra Silvia Berlusconiho lze počítat mezi jedny z posledních přátel Vladimira Putina mezi vrcholnými evropskými politiky. Jistým uklidněním ale je, že pozice Meloniové, jejíž strana získala sama přes 26 procent hlasů, je v koalici pravicových stran natolik silná, že si premiérka zřejmě v této věci dokáže sjednat pořádek.

Dalším omezením jinak nebezpečně vypadají vládní koalice je pak nedobrý stav Itálie. Natolik předlužené, že bez výrazné finanční pomoci Evropské unie nezvládne stabilizaci své rozpočtové situace. Po Řecku v celé Evropské unii nejhorší.

Luboš Palata

Přes smutnou prohru jasně proevropských sil, které si ale předčasné volby zavinily tak trochu samy, není proto Meloniová jako premiérka Itálie důvodem k panice. Ovšem k pozornému sledování a dovedné moderaci vztahů mezi Římem a Bruselem nepochybně ano. 

To, že tady má české předsednictví díky premiérovi Petru Fialovi a vládní ODS velký vyjednávací potenciál, je nepochybně výhoda. A šance Česka ukázat se jako předsednická země v dobrém světle.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio