Luboš Palata: Ukrajinské obilí bude pro Evropu velký problém. Ale až po porážce ruských agresorů

7. duben 2023

Mohlo by se to zdát jen jako malá přeháňka ve skvělých polsko-ukrajinských vztazích. Jenže spor o ukrajinské obilí, které místo na afrických a asijských trzích skončilo v polských sýpkách, měl sílu pořádné bouřky. A byl také předzvěstí toho, že to se vstupem Ukrajiny do Evropské unie bude možná složitější, než se dnes zdá.

Největší protesty polských zemědělců za mnoho posledních let, výzvy k zablokování hranice s Ukrajinou, hesla nejen protivládní, ale také protiukrajinská.

Čtěte také

Polští rolníci dali průchod své zlosti nad tím, že jim levná ukrajinská pšenice takříkajíc kazí ceny. A oni místo toho, aby na obilí uloženém po loňské sklizni v sýpkách vydělávali, dnes prodělávají, protože Ukrajinci prodávají pšenici o skoro polovinu levněji, než byly polské ceny.

Na začátku byl bohulibý záměr pomoci ukrajinské pšenici, ale i kukuřici nebo slunečnicovému oleji na jejich tradiční trhy v Africe a v Asii. Rusko totiž okupuje ukrajinský přístav Mariupol, boje nedovolují zprovoznit ukrajinský Cherson. A také vývoz z Oděsy a přístavů na Dunaji je značně složitý. A to přesto, že dohoda o vývozu zemědělských produktů uzavřená loni pod patronátem OSN mezi Ruskem, Ukrajinou a Tureckem dál platí.

Velký a nepříliš bohatý stát

Miliony tun ukrajinského obilí bylo proto umožněno vyvézt po železnici bez cla do zemí Evropské unie, odkud měly dál pokračovat loděmi do tradičních ukrajinských odbytišť. Jenže tam nakonec nedorazily, protože po levné ukrajinské pšenici se takzvaně zaprášilo už po cestě. A v tom je kámen úrazu.

Čtěte také

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve Varšavě přislíbil, že tento problém bude během několika dnů či maximálně týdnů vyřešen. A polští představitelé, kteří hlavě bojující Ukrajiny připravili ve Varšavě triumfální přivítání, nenechali obilným problémem pokazit velkolepé vyznění návštěvy. Což je nepochybně dobře.

Dobře by však nebylo nad problémem s obilím a ukrajinskými potravinami vůbec jen tak mávnout rukou. Připomněl nám totiž v euforii pomoci s ruskou agresí bojující Ukrajině jeden přehlížený fakt.

Ukrajina, která usiluje o velice rychlý vstup do Evropské unie, je velký a nepříliš bohatý stát, který je ale z hlediska zemědělství a potravinářského průmyslu evropskou velmocí. V tom konkuruje právě Polsku, jehož zemědělský vývoz do unijních zemí dosahuje roční hodnoty skoro třech desítek miliard eur, tedy přes 700 miliard českých korun.

Luboš Palata

Pro Evropskou unii bude vyřešení otázky, co s obrovsky výkonným ukrajinským zemědělstvím, velkým problémem vstupních rozhovorů. Navíc dodejme, že pouze jedním z mnoha velkých problémů. Zatím má ale Evropa a Ukrajina jiné starosti. Zatím je v první řadě třeba porazit ruské agresory. Oproti tomu je skutečně ukrajinské obilí zatím jen drobnost.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.