Luboš Palata: Výsledek voleb v dvoumilionovém Slovinsku může otřást Evropou. Maďarskem určitě

26. duben 2022

I volby ve dvoumilionové zemi mohou poměrně zásadně změnit situaci v celé Evropské unii. Nedělní porážka slovinského premiéra Janeze Janši, který si kvůli svým útokům na média a dalším autoritářským sklonům vysloužil přezdívku „malý Orbán“, totiž zásadně mění situaci pro „většího Orbána“. Tedy Orbána Viktora, premiéra Maďarska.

Pro něj byla volební neděle obzvlášť smutná. Pravda, ve vítězství své francouzské spojenkyně Marine Le Penové ve volbách francouzských příliš doufat nemohl. Ale v to, že se u kormidla udrží jeho slovinský spojenec Janša, se až do volební neděle doufat dalo.

Čtěte také

Nakonec však ani to nevyšlo. Janša sice dokázal v čele své Slovinské demokratické strany získat necelých 24 procent, dokonce o něco více, než v minulých volbách. Jenže na slovinském politickém nebi během posledních tří měsíců dokázal vyrůst nový politický fénix. Liberálně zelené proevropské Hnutí Svoboda, které vyhrálo s 34 procenty hlasů.

Padesátníkovi Robertu Golobovi, jež dosud střídal podnikání v energetice s politikou, bude stačit k zisku většiny v parlamentu a tím i premiérského křesla jeden z menších středových partnerů. A ti mají stejný zájem jako Golob – dostat Janeze Janšu od moci.

Osamocené Maďarsko

Výsledek slovinských voleb ukazuje, že jasná většina slovinských voličů odmítla, aby se Slovinsko byť jen náznakem vydalo maďarskou cestou, k níž mělo především v mediální oblasti slušně nakročeno. Ostatně pro drtivou většinu Slovinců, kteří se pyšní nejvyšší životní úrovní v celé postkomunistické Evropě, není poměrně chudé Maďarsko ničím přitažlivý příklad.

Čtěte také

Ale vraťme se k onomu významu výsledku ve dvoumilionovém Slovinsku pro celou půlmiliardovou Evropskou unii. Ten spočívá v tom, že poté, co se kvůli Ukrajině rozhádal s Polskem Jaroslawa Kaczynského, ztrácí Viktor Orbán v Janšovi svého posledního unijního spojence.

A osamocené Maďarsko už nemůže blokovat zavedení článku 7 proti své zemi, který Budapešti pozastaví hlasovací a jiná členská práva v Evropské unii. Toto řízení už proti Maďarsku a Polsku přitom probíhá. Jenže zatímco Varšava nyní s Bruselem hledá aktivně východisko, jak nejen aktivaci článku 7, ale i dalším sankcím zabránit a vrátit polský právní stát do přijatelného stavu, v Maďarsku se nic takového neděje.

Luboš Palata

Proto výsledek slovinských voleb a současné pohyby v Polsku mohou Maďarsko Viktora Orbána dovést až na samý okraj faktického vyloučení země z Evropské unie. Nebo, což by bylo mnohem lepší, by to mohlo Viktora Orbána přivést k rozumu. Byly ostatně kdysi doby, kdy takovým docela rozumným politikem Viktor Orbán byl.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio