Lucie Výborná a Tomáš Černý u vojáků v Afghánistánu: Výcvik slouží především k obraně a český právník lépe pozná švindl

17. leden 2019

Zhruba 350 vojáků Armády České republiky působí v současnosti na misi v Afghánistánu v rámci operace Rozhodná podpora. Přestože například na základně v Bagrámu plní společně s Gruzínci klíčovou roli ochránců všech 12 tisíc příslušníků koaličních sil, mluví se o nich de facto jenom když se stane to nejhorší, jako třeba v srpnu 2018, kdy se 3 čeští vojáci stali oběťmi sebevražedného atentátníka během patroly v okolí základny.

Jaké situace mohou například provázet setkání s místními civilisty? Jak vypadá výcvik obrany před různými druhy nebezpečí? A jaké úkoly ve vztahu k Afgháncům plní právník z velitelství mise Rozhodná podpora v Kábulu?

S našimi vojáky v Afghánistánu jsme spolu s Lucií Výbornou natáčeli ve druhé půlce listopadu 2018. Navštívili jsme 17. úkolové uskupení na základně v Kábulu a také 11. strážní rotu na základně v Bagrámu.

Jak vypadá nácvik obrany?

Právě v Bagrámu na místním výcvikovém polygonu jsme zaznamenali nácvik obrany pro případ nutnosti vydat se mezi místní civilisty během patroly.

„Sílu používáme postupně. Nereagujeme okamžitě, že bychom, laicky řečeno, každého, koho potkáme, a nezdá se nám, zastřelili, ale máme postupy, kdy se snažíme komunikovat,“ vysvětluje jeden z vojáků.

Při výcviku se používají cvičná zařízení, včetně imitace vesty sebevražedného atentátníka. Dozvídáme se, že se vojáci poměrně běžně setkávají s házením kamenů – většinou ze strany místních dětí. Vojáci se cvičí na několika scénářích, včetně setkání se sebevražedným útočníkem.

Jak pracuje právník v Afghánistánu?

Ve střežené zóně v centru Kábulu sídlí nejen zastupitelské úřady, ale i velitelství operace Rozhodná podpora, kde působí i jeden český právník, jehož jméno z bezpečnostních důvodů neuvádíme.

„Práce právníka tady je zčásti stejná jako práce právníka v jakékoliv jiné instituci nebo organizaci. Z velké části je to klasická účedničina – pracovní smlouvy, služební právo, řešení konfliktů a obrovská masa vnitřních předpisů NATO, kterou je potřeba se prokousat a je třeba je vykládat,“ popisuje svou práci.

Vychází i do ulic Afghánistánu, ozbrojený a v neprůstřelné vestě, a komunikuje s místními obyvateli při vyřizování jejich žádostí o odškodnění. Odškodňuje se prý bez ohledu na míru zavinění, což je podle něho aspekt, se kterým se musí vypořádat. Odškodnění má být rychlé a spravedlivé.

Jaké právní systémy jsou uplatňovány v Afghánistánu? A jak se stupňuje síla při setkání s podezřelými? Poslechněte si celé Zaostřeno Tomáše Černého a Lucie Výborné.

autoři: Lucie Výborná , Tomáš Černý , jpr
Spustit audio

Související