Luděk Bukač, který dovedl hokejisty ke dvěma titulům mistra světa, tráví léto na jihu Čech

23. srpen 2015

Československý hokej je právem pyšný na práci trenéra Luďka Bukače. Tomu se podařilo vytvořit tým, který vybojoval dva tituly mistrů světa - v roce 1985 v Praze a v roce 1996 ve Vídni. Léto tráví na jihu Čech, má chalupu v obci Lutová a odtud vyráží na akademii do Jindřichova Hradce.

Hokejová akademie pro mládež se v Jindřichově Hradci koná už 24 let. „Je samozřejmě víc dětí, lepší výstroj a výzbroj, trénuje se celoročně, ale ta hra zůstala hrou,“ říká Luděk Bukač. V hokeji je podle něj nejdůležitější to, aby se hráč prosadil jako jedinec, ale aby také uměl spolupracovat.

Zásadní pro výkon sportovce je ale také myšlení. „Dneska už to můžeme podložit fakty, nejdůležitější část, která rozhoduje o výkonu, je mozek. My dřív o mozku nevěděli nic, říkali jsme tomu jako trenéři hlava. Dnes se ví, jak mozek učit, jak ho zatěžovat a jak to přenést i na tělo,“ dodává.

Letošní léto na jihu Čech a v hokejové akademii je ale pro trenéra v něčem výjimečné – dorazili gratulanti k 80. narozeninám. „Většinou přátelé, já jsem poprvé vstoupil na led v roce 1947, takže za 75 let mám hodně přátel z tohoto okruhu,“ připomíná.

autor: kaj
Spustit audio