Lukáš Kovanda: Britská monarchie je stejně hodnotnou značkou jako Shell nebo Marks and Spencer. Může za to Alžběta

8. únor 2022

Britská královna Alžběta II. oslavila platinové výročí na trůně. V čele monarchie stojí již 70 let. Obdivovat ji ale lze nejenom jako vytrvalou panovnici. Spolu s celým královstvím představuje také jednu z nejhodnotnějších britských značek.

„Výročí nástupu Alžběty II. na trůn je skutečně významné nejenom pro britskou monarchii, ale i pro celý svět. Málokdy se stane, že panovník vládne takto dlouho,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

O významu Alžběty II. i celé britské monarchie ale svědčí i to, že na ně lze pohlížet jako na hodnotné značky.

Alžběta jako značka

„Skutečně existují konzultační poradenské společnosti, které se zabývají vyčíslováním hodnoty firem. Má to pak vliv třeba na cenu jejich akcií. Někdy se ale zaměřují i na pole mimo byznys, a to je právě případ britské monarchie. Svoji roli ale hraje i určitá míra subjektivity,“ vysvětluje způsob měření ekonom.

Čtěte také

Hodnota značky britské monarchie se pohybuje okolo 100 miliard dolarů. V případě panovnice je to 50 miliard dolarů. „Jejich hodnota se tedy rovná, nebo dokonce převyšuje hodnotu nejvěhlasnějších britských značek typu Shell nebo Marks and Spencer.“

Vzhledem k tomu, že celou polovinu hodnoty značky tvoří britská panovnice, dá se předpokládat, že hodnota poklesne, až královna trůn opustí. Její odchod bude citelný zásah. Není za ni adekvátní náhrada. A ani být nemůže, protože 70 let vládnutí je něco zcela mimořádného.“

Zažité představy

Čas od času se ale ozývají hlasy, že monarchie je přežitek. Jak nákladné vůbec pro Brity je financovat královský dvůr? „Není to drahé. Podle studie to vychází na 65 pencí na hlavu ročně, což je zhruba 18,70 koruny. Britská královská rodina má rozsáhlý majetek, v zásadě je ale i tak její spravování v rukou státu. Takže když se posčítají tyto zdroje, velmi pohodlně se náklady pokryjí a dopad na daňového poplatníka je poměrně malý.

Tmelem monarchie je ale jistě figura Alžběty II. „Myslím si ale, že britská monarchie bude pokračovat i po jejím odchodu. Monarchie jsou totiž velmi ekonomicky úspěšné. Podíl ekonomicky úspěšných zemí je mezi monarchiemi dokonce vyšší než mezi republikami,“ uzavírá Lukáš Kovanda.

Další témata rozhovoru: propad Face Booku na burze; posilování koruny; vysoké ceny pohonných hmot; růst české ekonomiky; plán na ozdravení veřejných financí; plyn a jádro jako bezemisní zdroj.

Spustit audio

Související