Lukáš Krpálek by byl skvělý vytrvalec. Jeho kapacita plic je neskutečně vysoká, říká kondiční trenér Provázek

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je kondiční trenér dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka Pavel Provázek. Kdy začala jejich spolupráce? Jak si čeští judisté budují kondici? A jaký má názor na shazování váhy těsně před zápasem? Poslechněte si celý rozhovor!

Působíte jako kondiční trenér nejlepšího českého judisty Lukáše Krpálka. Jak velký rozdíl je mezi vámi a jeho trenérem?

To je těžká otázka. Myslím si, že Petr Lacina s ním je spoustu času na trénincích i na soustředěních. Já mám pozici, kdy se s ním vidím několikrát týdně na ranních trénincích, které jsou čistě kondiční nebo silové. Pokud je soustředění laděné do kondice, tak ho absolvuji taky. Dělíme si to podle toho, kdo má určité věci za úkol. 

Čtěte také

Jakým způsobem je možné u tak obrovského sportovce, jako je Lukáš, budovat kondici? Já si představuji, že běh není úplně ideální, ne? 

U něj je strašná výhoda to, že má k vytrvalosti předpoklady. Kdyby nebyl špičkový judista, tak by byl vynikající vytrvalec. Jeho VO2max je neskutečně vysoké a přibližuje se vytrvalcům a běžcům na lyžích. Tím, že je velice všestranný a nemá problém s běžkami, strašně rád jezdí na kole, tak ten běh je potlačený. Při jeho velikosti a hmotnosti by to nebylo úplně ideální.

Vy jste i výživový poradce. Zastupujete tuto funkci i v jeho týmu?

Myslím si, že ano.

Kdo další tedy v tomto týmu funguje?

Jsou tam fyzioterapeuti, kteří se starají o tom, aby kluci byli v pořádku po stránce regenerace. Je tam Petr Lacina, který je hlavní trenér, a pokud vím, tak to je uzavřená skupina. Samozřejmě jsou tam ještě kouči juda, kteří dohlíží na ostatní tréninky, ale je to více lidí. 

Když se vrátíme k té vytrvalosti, tak jste zmínil, že má Lukáš skvělé VO2max. Vysvětlíte nám, co to je?

Je to vlastně kapacita plic – schopnost přijímat kyslík a využít ho pro aerobní práci. Tím se vyznačují vytrvalci. Je to genetický předpoklad. Dá se rozvíjet, ale jen do určité meze.

Kdy je nejlepší specializovat děti na jeden určitý sport? A proč jeho služby vyhledávají i závodníci Rallye Dakar? Poslechněte si celý rozhovor!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související