Lumír Olšovský: Nezáleží mi, na které straně jeviště stojím

10. únor 2020

Herec a držitel Ceny Thálie Lumír Olšovský vyměnil divadelní prkna za režisérskou židli. V plzeňském Divadle J. K. Tyla je šéfem muzikálového souboru a sklízí úspěchy.

Lumír Olšovský odstartoval svou muzikálovou kariéru v Hudebním divadle Karlín. Po odchodu z angažmá si zahrál mimo jiné v Divadle na Vinohradech, Národním divadle Brno a Divadle Na Fidlovačce. Dnes režíruje muzikálová představení, včetně úspěšného Billyho Elliota.

Hledání dětských hvězd

Pro muzikálový příběh jedenáctiletého chlapce Billyho Elliota, který touží uplatnit svůj neobyčejný taneční talent, bylo potřeba najít hned několik dětských herců. „Práce s dětmi se mi začala hrozně líbit. Vlastně jsem zjistil, že v každé inscenaci potřebuji alespoň jedno dítě, které bude stejně talentované jako dospělý herec,“ říká Olšovský.

Připouští také, že diváci spíše odpustí chybu dětskému herci než dospělému. „Faktor roztomilosti funguje, angažování dětí je tak vlastně od producentů podpásovka. Ale já se snažím, aby i dětské výkony byly vynikající. Všechny hned na začátku varuji, že hraní může být někdy tvrdé,“ prozradil Xaverovi.

Od herce k režisérovi

Herecké zkušenosti sbíral Lumír Olšovský v seriálových a filmových rolích a jak přiznává, část své herecké dráhy zvládl bez učení textů. „Bohumil Klepl mi v začátcích poradil, abych se text neučil, ale pouze si ho prolítl před klapkou. Pravděpodobně to byl od něj vtip, ale já to vzal vážně a několik let jsem to takto praktikoval,“ vypráví.

S rolí režiséra musel svou vlastní hereckou kariéru zčásti opustit. Jeviště mu však nechybí. „Nezáleží mi, z které strany dělám divadlo. Satisfakcí mi je, že naše představení jsou vyprodaná a mají dobrou pověst,“ říká. „V divadle máte také možnost popustit emoce. Můžete se na někoho rozčílit a za hodinu s ním jít na kafe, a to mě hrozně baví,“ uzavírá.

Na jaká představení zve Lumír Olšovský divadelní fanoušky do Plzně a které projekty chystá na tento rok, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio