Lyžařský svah nedaleko centra Písku zůstane zřejmě bez lyžařů. Město nesehnalo nového nájemce

29. listopad 2022 08:35

Skiaréna na Hradišťském vrchu v Písku zůstane zřejmě až do března pro veřejnost zavřená. Městu, které lyžařský areál vlastní, se nepodařilo sehnat nového nájemce. Ten současný má sice pronajatý areál do 14. března příštího roku, přesto ho neotevře. Chybí mu totiž personál.

Svah má speciální umělý povrch. „Lyžujeme tady od září do prvních mrazů, kdy se na té hmotě už nedá jezdit. Potom musí nastoupit jiná firma, která má areál pronajatý od města, a musí zasněžovat,“ popisuje trenér píseckého skiklubu Pavel Kroupa.

Město areál před čtyřmi lety zrekonstruovalo. Za 14 milionů korun rozšířilo svah, vybavilo ho osvětlením a novým vlekem. V současnosti ho využívají jen členové píseckého skiklubu. Proškolení trenéři totiž můžou v době tréninků vlek obsluhovat.

Lyžování ale paradoxně skončí, jakmile napadne sníh, nebo je možné zasněžovat. „V našich silách není ten svah v zimě udržovat,“ vysvětluje Pavel Kroupa.

A nedokáže to ani současný provozovatel ski arény Milan Koryťák. „Nemám provozního s patřičnou kvalifikací. Potřebujete někoho, kdo umí zasněžovat, a takových lidí tady opravdu tolik neběhá,“ říká.

Čtěte také

Město vyhlásilo výběrové řízení na nového provozovatele letos v září. Zatím se ho ale sehnat nepodařilo. „Jeden subjekt uvažoval o tom, že by si areál do nájmu vzal, že by tam provozoval lesní školku, ale posléze se seznámil s náklady a od svého záměru upustil,“ uvádí písecký starosta Michal Čapek.

Město snížilo nájemné z 25 tisíc korun a minimální částku 10 tisíc korun ročně. Náklady za energie jsou letos o třetinu vyšší než loni.

Pokud se do 30. listopadu žádný zájemce o pronájem skiareálu nepřihlásí, má město ještě jednu variantu. „Poslední možností by byly městské služby, kde by bylo nezbytné proškolit člověka, aby mohl dělat provozního na svahu,“ upřesňuje starosta.

Tuto variantu by museli schválit radní. V současnosti Písek jedná o možném využití areálu s Českým lyžařským svazem. Reprezentanti by na svahu s umělým povrchem mohli v létě trénovat, to by ale vyžadovalo další investice na úpravy skiarény.

Spustit audio

Související