Lyžařským areálům v nižších polohách chybí sněžení i mrazy. To je problém i skiareálu v Nýrsku na Šumavě

8. únor 2022 15:35

Víkendové sněžení pomohlo sjezdovkám na horách. Ale jen těm výše položeným. Areály, které leží v nižších polohách, spíš mokly. Letos obecně jsou odkázané jen na umělé zasněžování. 

Například v Nýrsku se snaží udržet alespoň malou část sjezdovky pro nejmenší. „Areál je připravený pro malé děti. Máme tu padesátimetrový pás. O lyžařskou školičku je tu velký zájem, protože děláme jen individuální kurzy,“ uvedl správce nýrského areálu Radek Bastl.

Lyžařský areál v Nýrsku se nachází v nadmořské výšce necelých 500 metrů. Bohužel je položený přesně na rozhraní, kde například o uplynulém víkendu místo sněžení pršelo. Přitom jen o pár kilometrů dál hustě chumelilo.

„Tady tak lilo, že jsem se bál sem přijít. Naštěstí tu máme ještě kartáče z dob minulých. Nemít ten koberec, určitě bychom nejezdily,“ doplnil Radek Bastl a doplnil, že kvůli nízké poloze areálu je velmi složité ho udržovat. Obzvláště pak tuto zimu, kdy bylo velmi málo mrazivých nocí a uměle zasněžovat bylo možné jen pár hodin k ránu.

„Poslední nádherná sezona na sníh byla loni, kdy jsme bohužel nemohli jezdit. To jsme měli mraky sněhu. Předloni přišla Sabine, takže nám to zase zničil vítr. Jinak ale každý rok jsme jeli velkou sjezdovku, kromě letoška. Jsme z toho smutní, protože teploty nám vůbec nepřejí,“ dodal Radek Bastl.

Město pomohlo a navezlo na sjezdovku ledovou drť

„Ten dojezd je vytvořený ve spolupráci s městem. Dali sem to, co vyhrabali na zimním stadionu. Pět aut sem přivezlo nahrabaný led. Zásluhou toho tady můžou malé děti tak nějak jezdit,“ popsala Lenka Koryťáková, která dlouhé roky pracuje v pokladně.

Podle meteorologů by mohly o nadcházejícím víkendu teploty klesnout pod nulu. Že se předpověď splní, doufají i provozovatelé nýrského skiareálu. „V pátek a v sobotu by mohlo mrznout a tak doufám, že bychom mohli aspoň na pár hodit pustit děla a zasněžit kousek, aby to tu měly děti zase hezčí,“ uzavřel správce Radek Bastl.

Provoz ve spodní části areálu v Nýrsku chtějí udržet ideálně do konce cyklu jarních prázdnin.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio