Lze sbírat domy a vystavovat architekty jako živé exponáty? V Muzeu umění Olomouc to zkusili

11. leden 2023

Martina Mertová je kurátorka architektonické sbírky v Muzeu umění Olomouc. Architekturu sbírá, vystavuje a taky aktivně bojuje za to, aby byla krásnější – přinejmenším v Olomouci.

Jen pět českých a moravských muzeí sbírá architekturu. Velkou sbírku mají v Muzeu umění Olomouc. Má 22 tisíc položek – to je nejvíc ze všech sbírek této instituce. Jak se ovšem sbírá architektura? A je možné v muzeu uložit stavbu nebo aspoň její část? „Je to na stole, v muzeu jsme se pokusili získat do sbírek kus panelové fasády z místního Prioru,“ říká kurátorka.

Návrh interiéru Transgasu

Martina Mertová s kolegyní Klárou Jeništovou připravily výstavu Architektura v procesu, která je v MUO k vidění do 12. března. Na předmětech z architektonické sbírky ukazují, jak se architektura rodí na modelech, skicách a především v hlavách tvůrců. Najdeme tu například kresby interiérů zbořeného Transgasu nebo prvorepublikové návrhy na sociální bydlení. Ovšem jedním z exponátů jsou i architekti ze studia Amulet, kteří přímo na výstavě mají kancelář a pracují tu pro muzeum na projektu pro další expozici. A v rámci doprovodného programu návštěvníci vyrazí i na skutečné staveniště.

Martina v Olomouci vystudovala dějiny umění a od vysoké školy tu žije a angažuje se ve spolku Za krásnou Olomouc. Co je na tomto městě krásného? A bude tu stát další mrakodrap, nebo české soudy uznají, že je to v rozporu s veřejným zájmem? A proč je výškový dům špatně a betonové muzeum dobře?

Kurátorka Martina Mertová zve na výstavu Architektura v procesu a taky do krásné Olomouce. Poslechněte si celý rozhovor v Bourání!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.