Má neskutečnou energii, říká Hradilek o nevyléčitelně nemocné neteři Božence

13. červenec 2016

Zná emoce mistra světa, opájel se olympijským stříbrem, mezi brankami na divoké vodě svedl nespočet bitev… Zatím nejsilnější boj však Vavřinec Hradilek zažívá úplně jinde - kousek za Prahou ve Zbuzanech. Bez kajaku, pádla a divoké vody tam přihlíží statečnému souboji své tříleté neteře Bóži, která navzdory vážné diagnóze rozdává radost a sílu lidem okolo. „Pokaždé, když ji vidím, má neskutečnou energii. Kolik jí vydá člověku, který s ní je, je hrozně vzácné,“ tiší rozechvělý hlas.

Jako by špatným zprávám v té době neměl být konec. Ještě ani nezmizela bolest ze smrti dvou kamarádů, když rok 2013 nachystal Hradilkovi další zkoušku. Tentokrát přímo v rodině. Boženka trpí spinální muskulární atrofií, sdělili lékaři Hradilkovu bratru Václavovi a jeho ženě zdrcující diagnózu. Tři cizí slova přeložená do běžné řeči zní hrozivě: pacientům se spinální muskulární atrofií ochabují svaly, nemohou chodit, neudrží hlavu, mají problémy s vykašláváním. A hlavně, dožívají se v průměru dvou let. Bóže jsou tři.

„Bylo to dost emotivní období,“ vzpomíná svalnatý kajakář. Ale rychle dodává, že – možná paradoxně – mu v té době byli největší oporou rodiče Boženky. „Vašek s Kýťou jsou mi neskutečným příkladem, mají neskutečný postoj,“ oceňuje bratra a jeho ženu.

„Přehoď tu ruku sama, pojď,“ hecuje Hradilkův bratr Vašek malou cvičenku. „Já nechci,“ brání se Boženka. „Pojď, makej,“ neustává hecování. „Bóžo, makej, hoď ji tam sama,“ povzbuzuje táta-trenér. Nekonečná cvičení musí Boženka vydržet dvakrát denně. „Hezký!“ zazní nakonec pochvala.

Vašek přiznává, že nemá jinou možnost než být pozitivní. „Potřebuje to celá rodina, potřebuje to Božena na to, aby měla chuť žít. A to je to nejdůležitější,“ říká Vašek, kterému stejně jako Hradilkovi učarovala divoká voda.

Olympijský rok - banner do článku - Foto: Vladimír Staněk

To už ale táta vyzvídá u Boženky, jestli chce být pytel brambor, aby si ji mohl hodit přes ramena. „Pytel brambor červených,“ usměje se Bóža. „Nových, dvacet kilo za osmnáct,“ dodá rychle. To už ji olympionik zvedá do výšky a otáčí hlavou dolu a zamíří směr postel. „Budu mít brambory na posteli,“ heká na oko svalovec.

Dětská hra má však prosté vysvětlení, jde o speciální techniku vyvěšování za nohy. „Když je pacient zahleněný, tak se vyvěšuje, aby z něj hleny samovolně vytekly,“ vrací se táta k nemoci, na kterou neexistuje lék.

Vavřinec Hradilek, vodní slalomář
autoři: jsu , sam
Spustit audio