Má práci i dva přivýdělky, přesto na byt v Praze nedosáhla. S bydlením paní Alici pomohla Městská nájemní agentura

13. červenec 2022 10:00

Už rok podporuje lidi v tíživé situaci Městská nájemní agentura. Magistrát v ní potřebným nabízí byty, které mu dávají k dispozici soukromí vlastníci, a to levněji než na trhu. Město vlastníkům garantuje příjem z pronájmu a zároveň se o byty samo stará. Nové bydlení už s pomocí města získalo přes dvacet domácností a rodin. Řadě z nich to pomohlo vrátit se do normálního života. Třeba Alici Molíkové a jejímu synovi.

„Jsme se potloukali, kde se dalo. Byli jsme v podstatě bezdomovci, protože jsme se synem zůstali na ulici. Předtím jsme byli v azyláku a to se nedá vůbec srovnat. To je škola života ten azylový dům. Nejdřív jsem se zhroutila, sesypala, brečela jsem, byla jsem v práci a nevěděla jsem, co mám dělat.“

Čtěte také

Mladě působící padesátnice Alice Molíková sedí v prosluněném dvoupokojovém bytě na pražském Barrandově. Přestože se v posledních letech i se svým třináctiletým synem a dvěma kočkami stěhovala i dvakrát ročně, svoje zážitky teď vypráví se smíchem, a působí spokojeným dojmem.

Možnost bytu od Městské nájemní agentury jí prý změnila život, výrazně pomohla i synovi Hubertovi. „Jemu se muselo šíleně ulevit, protože on furt dělá hrdinu, že mu to nevadí, ale muselo mu to strašně vadit. Neměl žádný pokojíček, styděl se ve škole. Chodil k psychologovi, učení v tu chvíli nešlo, nic.“

Když je tržní nájemné nebo kauce problém

Právě kvůli takovým situacím Městská nájemní agentura vznikla. Provozuje ji Centrum sociálních služeb Praha a byty nabízí lidem, kteří nemají dostatek financí na tržní nájemné nebo skládání kaucí, ale zároveň jsou schopní nájem platit.

Čtěte také

„Ta uplatitelnost je docela důležité kritérium, protože výše nájemného je vyšší než u sociálních bytů. Posuzuje se, jestli ta domácnost, třeba i s využitím nějakých dávek, bude schopná byt platit. Je to hodně dělané pro rodiny z azylových domů, z ubytoven, které nemají standardní bydlení a potřebují ho,“ vysvětluje radní pro bydlení Adam Zábranský z Pirátů.

Alice Molíková zkoušela původně bydlení najít běžnou cestou, přestože kromě hlavního zaměstnání má ještě dva přivýdělky, na byty na trhu neměla šanci dosáhnout. Jako pro samoživitelku pro ni byl problém zaplatit kauci.

Více žadatelů než bytů

Městská nájemní agentura má v současnosti k dispozici 37 bytů, 25 už je obsazených. V létě by měli radní schvalovat pokračování projektu až do roku 2025, doplňuje radní Adam Zábranský:

„Tam máme cíl do té doby sehnat 250 bytů, Městská nájemní agentura to dělá tak, aby neměla příliš neobsazených bytů. Ty poptávky jsou vždycky na 15, 20 bytů, potom se obsazují, pak je další poptávkové řízení. Už teď je ten pořadník čekatelů mnohem delší, než kolik má agentura bytů.“

Podle údajů města má Městská nájemní agentura v současnosti asi 150 dalších žadatelů o byt.

Spustit audio

Související