Má vysněná spolupráce je s Björk, od ní bych se mohl hodně naučit, říká Ondřej Mikula alias Aid Kid

17. únor 2022

V Praze usazený hudební producent Ondřej Mikula vystupuje pod uměleckým jménem Aid Kid. Jeho loňské album Collection už svým názvem naznačuje, že se tentokrát víc zaměřil na tvorbu jednotlivých singlů než na ucelený koncept dramaturgie desky. „Já bych jinak nic nevydal. Byla to nutnost vytvořit záznam toho, co jsem za poslední dva až tři roky dělal. Věděl jsem, že když to takto nesplácnu dohromady, tak už to nikdy nevydám a nikdo to nikdy neuslyší,“ vysvětluje Ondra.

Ovlivňují Aid Kidovu tvorbu aktuální hudební trendy? „Myslím, že dost. Snažím se hodně poslouchat věci, které se dějí venku. A tím myslím mimo mou vlastní hlavu. Přijde mi důležité znít tak, jakože žiješ v době, která má nějaký svůj zvuk,“ popisuje Ondra. „V roce 2022 je to samozřejmě rap. Je ho všude spousta a je to hlavní hybná síla skoro veškeré kultury,“ doplňuje.

Aid Kid už spolupracoval s celou řadou domácích hudebníků napříč žánry. Spolupodílel se třeba na tvorbě desky Řeka Lenky Dusilové. V současnosti je součástí kapel Zvíře jménem Podzim nebo Kittchen. Má ale v hlavě nějakou vysněnou hudební spolupráci? „Pro mě je to určitě Björk. I v tom ohledu, že bych se od ní mohl hodně naučit,“ uzavírá hudebník.

Koho teď Aid Kid poslouchá? A jak aktuálně vypadá jeho živé vystoupení? Poslechněte si celý rozhovor s hudebníkem Ondřejem Mikulou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.