Maďarsko se na měsíc uzavřelo turistům, i když Orbán strávil dovolenou v zahraničí, píše Der Standard

1. září 2020

Cizincům jsou ode úterý nejméně na měsíc uzavřeny hranice Maďarska. Vláda země o tom rozhodla v pátek. Novému opatření se věnuje maďarský zpravodaj rakouského deníku Der Standard.

Důvodem jsou obavy, že by návštěvníci z ciziny mohli v zemi opět rozšířit nový koronavirus. Tranzit přes území Maďarska je nadále možný, i když jen ve vymezených koridorech. Povoleny jsou i cesty s jasně daným účelem, například diplomatické či sportovní.

Do země budou mít nadále přístup také cizinci, kteří tam denně dojíždějí za prací. Obchodní cesty budou povoleny pouze mezi představiteli zahraničních mateřských společností a maďarských filiálek.

Čtěte také

Naopak zákaz čeká například jednání s obchodními partnery či dojíždění za prací, při němž by cizí občan v Maďarsku setrval několik dní.

Der Standard cituje maďarské odborníky, kteří o smyslu těchto přísných pravidel pochybují. Reinfekce ze zahraničí byla prý významným faktorem na začátku července, nyní ale už netvoří ani deset procent nových případů.

Sám maďarský premiér Viktor Orbán si přitom neodpustil letní cestu do Chorvatska. K moři vyrazil i ministr zahraničí Péter Szijjártó, který odpočíval na luxusní jachtě spřáteleného oligarchy, a řada dalších státních úředníků.

Budapešťský dopisovatel rakouského listu dodává, že Orbán a členové jeho vlády ani jinak nevynikají zodpovědným chováním, například jen zřídka nosí na veřejnosti roušky.

Chasidší poutníci v době pandemie

Izraelský anglojazyčný deník Times of Israel v úterý uveřejnil článek o obtížích židovských poutníků, kteří se z náboženských důvodů snaží proniknout na území Ukrajiny. Ta předběhla Maďarsko a kvůli obavám z rychlého šíření nového koronaviru své hranice uzavřela už v sobotu.

Desítky tisíc chasidů se na židovský Nový rok Roš ha-šana pravidelně vydávají na pouť do ukrajinského města Umaně, kde je pochován zakladatel chasidismu rabi Nachman.

Čtěte také

V posledních dnech se izraelští a američtí ortodoxní židé pokusili na Ukrajinu proniknout v letadlech z Paříže a Londýna. Další skupina věřících se k ukrajinským hranicím vydala z Běloruska, byla však zadržena.

Izraelská vláda se nyní snaží zařídit, aby Umaň mohli navštívit alespoň nějací poutníci. Epidemiologové proti podobným výpravám v době pandemie protestují, věřící naopak soudí, že vláda nedělá dost, aby jim cestu umožnila.

Umaňský rabín Jakiv Džanta izraelským médiím sdělil, že ve městě se už nachází dva tisíce poutníků, kteří prý zodpovědně nosí roušky a dodržují společenský odstup. Zákaz poutě podle něj vedl k „chaosu“. Dodal také, že „moudřejší by bylo určit pravidla a nechat chasidy, aby použili vlastní úsudek. Úřady ale místo toho neuváženě zakázaly všechno. Působí mi to velkou bolest.“

autoři: Miroslav Tomek , kac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.