Made, not Born! Virtuální vztahy opěvuje Grimes, Sega Bodega, Sophie and the Giants i TWICE

17. listopad 2021
Topinky

Sváteční Topinky se nesou v duchu nevšedních popových slastí: novodobý Romeo Sega Bodega si našel přítelkyni vytvořenou pouze ze světla, zatímco Grimes stvořila dívčí virtuální kapelu schopnou vyhovět potřebám každého posluchače. Holiday!

Sophie and the Giants – Golden Nights ft. Benny Benassi, Dardust & Astrality

Credits: Sophie Scott, Toby Holmes, Antonia Pooles, Chris Hill, Daniele Cataneo, Dario Faini, Giancarlo Constantin, Marco Benassi, Mike Kintish
Label: Island Records
Album: Golden Nights single

Už je to devatenáct let, co producent Benny Benassi skrze svůj chytlavý elektro-hit Satisfaction vysvětloval návštěvníkům diskoték, jak se to má s rozkoší. Od té doby stihnul vydat čtyři desky, získat cenu Grammy pro nejlepší remix a spolupracovat s Madonnou, Iggy Popem, Kelis nebo Sofi Tukker. Kromě toho se ale také podílel na nové skladbě kapely Sophie and the Giants, která se jmenuje Golden Nights a vyšla na velkém americkém labelu Republic Records. Není to poprvé, co kapela ze Sheffieldu spolupracuje s italskými hudebníky: v nedávné době hostovala na skladbě zpěváka Michela Braviho, který zvítězil v sedmé řadě italského X Factoru. O chytlavém singlu Golden Nights, který zařazujeme do našeho playlistu, řekla fromantka kapely, že má „pomoci lidem zapomenout na svět kolem nás“. Skladba je totiž podle ní pouze o těch momentech, kdy jste důležití jen vy a to, co se vám děje.

 

Sega Bodega – Angel on My Shoulder

Credits: Salvador Navarrete
Label: NUXXE
Album: Romeo

Irský producent a zpěvák Sega Bodega teasoval před svojí druhou deskou fanoušky skvělými singly, ale stejně nás dostatečně nepřipravil na záplavu popových slastí, které nabízí album Romeo. Je to konceptuální deska o fiktivním vztahu zpěváka a jeho „přítelkyně, která je vytvořená kompletně ze světla a jmenuje se Luci“. Hostují na ní Arca a Charlotte Gainsbourg a album je věnováno producentce a zpěvačce SOPHIE, která zemřela letos v lednu. Z desky doporučujeme singl Angel on My Shoulder, který je podle Bodegy o lásce mezi lidmi, kteří se fyzicky nikdy nepotkali.

Chris Lake & NPC – A Drug From God

Credits: Chris Lake, Claire Boucher, Gita Lake, Ian Massoth
Label: Black Book Records / Astralwerks
Album: A Drug From God single

Na housovém tracku A Drug From God se potkali britský elektronický producent/DJ Chris Lake a virtuální dívčí kapela NPC kanadské popové experimentátorky Grimes, která tímto projektem dává průchod fantazii a zároveň zmírňuje svou psychickou bolest z toho, jak moc je vystavena očím a soudům veřejnosti. NPC pro ni představuje prostředek pro experimentování s novými technologiemi a postupy generativního umění, kterému zároveň nechybí spirituální rozměr. „NPC může dělat vše, co lidé nemohou. NPC bude přizpůsobitelné a schopné vyhovět jedinečným touhám každého posluchače.“ Ať žije  decentralizovaná popová sláva pod heslem „Made, not Born!“.

 

Confidence Man – Holiday

Credits: Grace Stephenson, Aidan Moore, Clarence McGuffie, Reggie Goodchild, Lewis Stephenson, Sam Hales
Label: Heavenly Recordings
Album: TILT

Kapela Confidence Man z Brisbane míchá indie rock a ohlasy trance music, je podepsána na britském labelu Heavenly Records a ráda by v příštím roce vyrostla z projektu obdivovaného v Austrálii v něco ještě víc. Jejich debut Confident Music For Confident People před třemi lety vzbudil zájem fanoušků, novou desku ohlašuje singl Holiday, který nás přinutí zavzpomínat na letní dovolenou. Album Tilt vyjde 1. dubna a dvojice Janet Planet a Sugar Bones slibuje, že poté co se seznámili s členy U2, bude na jejich druhé desce hrát The Edge na tamburínu. Vzhledem k plánovanému datu vydání na Apríla ale berme tuto informaci s rezervou.

 

Oberhofer – Let It Go

Credits: Brad Oberhofer, Jonathan Rado
Label: Telefono
Album: Smothered

Talentovaný losangeleský producent a indie písničkář Brad Oberhofer se po dlouhých šesti letech od vydání druhé desky Chronovision vrací na scénu novým albem Smothered, které vyšlo 12. listopadu na labelu Telefono. Na eklektické kolekci, která vzešla z autorových osobních tragédií, profesní nejistoty a existenčních krizí, se sešla pestrá směs hostů: od Nicka Valensiho z kapely The Strokes přes Jónsiho a Shamira až po King Princess. My si do rotace vybíráme prosluněný (synth)popový singl Let It Go, který svým DIY soundem evokuje tvorbu nezávislých hrdinů Animal Collective nebo MGMT. „Život je opravdu těžký, když příliš důvěřujete bezvýznamným věcem. Nepotřebuji velký rozpočet, nepotřebuji popularitu – potřebuji jen zásuvku, abych mohl sdílet krásu, kterou vidím,“ dodává k tématu písně sám Oberhofer.

 

Gracie Abrams – The Bottom

Credits: Gracie Abrams, Billy Walsh, Blake Slatkin, Omer Fedi
Label: Interscope Records
Album: This Is What It Feels Like

Dvaadvacetiletá kalifornská zpěvačka Gracie Abrams má kromě slavného otce (režisér J. J. Abrams) také slavné fanoušky – její songwriterský um už docenily i její vzory, kterými jsou Taylor Swift nebo Olivia Rodrigo. Druhá zmíněná si dokonce z jejího debutového EP Minor vzala inspiraci pro napsání hitu Drivers License. Gracie Abrams ještě není pod takovým drobnohledem jako dvě zmíněné zpěvačky, ale na vzestupu je stoprocentně. Za letošek stihla kromě spoluprací s významnými producenty Bennym Blancem a Aaronem Dessnerem i vydání dvanáctistopého projektu This Is What It Feels Like. Označení „debutová deska“ si Gracie Abrams pravděpodobně schovává až na slavnější časy. Do rotace Radia Wave putuje uvědomělá popová skladba The Bottom, kterou doplňuje hororově laděný videoklip.

 

TWICE – Last Waltz

Credits: Im Na-yeon, Yoo Jeong-yeon, Momo Hirai, Sana Minatozaki, Park Ji-hyo, Mina Sharon Myoi, Kim Da-hyun, Son Chae-young, Chou Tzu-yu, Lee Hae-sol
Label: Republic Records
Album: Formula of Love: O+T=<3

Dívčí skupina TWICE existuje od roku 2015 a patřila mezi první velké importy jihokorejského popu do světa. Se svými deskami bodovaly nejen v Asii, kde jejich prodeje překročily deset milionů kusů, ale i v USA nebo Kanadě. Teď vydávají svoji třetí korejsky zpívanou desku nazvanou Formula of Love a podle očekávání s ní slaví obrovské úspěchy. Deska dokonce získala absolutní hodnocení na britském portálu NME. „Je to volnomyšlenkářská a sebevědomá kolekce písní, které se nikomu neomlouvají,“ píše se v recenzi. Devítičlennou formaci ze Soulu si představíme skladbou Last Waltz, která je jednou z mála, na nichž s TWICE nespolupracoval producent mimo Koreu, nýbrž jejich domácí spolupracovník Lee Hae-sol.  

 

Buy Her Sugar – Ticking

Credits: Anna Óváry, Martin Polák, Erik Horák, Tomáš Karásek
Label: self-released
Album: Ticking single

Slovenské elektronické (dnes už) duo Buy Her Sugar nedávno na sociálních sítích oznámilo svůj comeback strohým „Sme späť“. U stručného statusu hlavní protagonisté projektu Anna Óváry a Martin Polák ovšem nezůstali a 1. listopadu nadělili fanouškům comebackový singl Ticking. Temnota zůstala, ale zasněné zvuky nahradila synthwavová ráznost. „Po vydaní nášho prvého albumu uplynulo niekoľko rokov, myslím si, že zmena nie je len prirodzená, ale aj potrebná. Náš rukopis je citeľný stále, to však nevylučuje pohyb, ktorý je napokon základným znakom života,“ říká frontmanka Anna Óváry. Se ztrátou třetího člena Buy Her Sugar se ovšem nevytratila samostatnost – autorství i produkce zůstává i nadále zásluhou kapely. O mix novinky Ticking se postaralo bratislavské studio Lososound pod vedením Erika Horáka (Noisecut, Zlokot).

 

Může hudební redakce Radia Wave dělat vše, co lidé nemohou? Zúčastní se Aleš s Filipem příštího ročníku StarDance? Vidí se Filip v postavě Romea? A má ještě jiné vztahy než fiktivní? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.