Magie, šišky a barevné vzory DNA

5. září 2017

Malířka Marie Vránová představuje v pražské Galerii Makráč soubor obrazů inspirovaný ornamentální výzdobou ze smrkových šišek v průčelích starých historických německých domů v Severních Čechách.

Výtvarná tvorba Marie Vránové prošla od ukončení jejího studia určitým vývojem. „V počátku jsem zaznamenávala pocity, vztahy s rodinou a různá osobní přání. Věřím v magii. Věřím, že když něco ztvárním, zhmotním, stane se to,“ přibližuje Marie Vránová. Nyní už třetím rokem vytváří cyklus obrazů, ve kterém reaguje na své setkání s německou lidovou architekturou v severních Čechách. Konkrétně jde o ornamentální výzdobu stěn a štítů domů vytvářenou rytmickým řazením smrkových šišek.

Na výstavě s názvem „Pine cones“ je možno vidět hlavně obrazy z poslední doby. Většinou jsou na nich rytmicky řazené šišky, které mnohdy v obraze vytvářejí pocit prostoru, pravidelná seskupení a vizuální řád. Některé struktury dokonce připomínají chemické vzorce. „Mám pár přátel z oboru chemie, kteří v mých obrazech viděli chemické vzorce a barevné vzory DNA,“ dodává se smíchem Marie Vránová.

Obrazy budou v Galerii Makráč v Ústavu makromolekulární chemie na Heyrovského náměstí v Praze na Petřinách k vidění do 27. října 2017.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio