Magistrát chce od června poptávat byty soukromých majitelů, které poté pronajme lidem v nouzi, oznamuje pražský radní pro bydlení

Hostem pořadu K věci byl tentokrát pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Štěpánka Duchková se ho ptala na to, jak a komu bude Praha pronajímat soukromé prázdné byty nebo jak může lidem pomoci nové magistrátní kontaktní místo pro bydlení.

Magistrát hl. m. Prahy plánuje pronajímat lidem v nouzi byty, které vlastní soukromí majitelé. Zřídí k tomu účelu Městskou nájemní agenturu. „Ta bude fungovat tak, že si zajistí byty na trhu, zajistí pravidelný příjem majitelům bytů a zajistí se za to, že když budou nějaké problémy s nájemníky, tak je bude řešit,“ vysvětluje radní pro bydlení. Agentura by měla začít byty poptávat v červnu letošního roku.

Takové byty budou určené občanům v nouzi. „Ceny nájmů budou nastavené tak, aby je lidé mohli uplatit. Takže jsou odvislé od toho, co mohou lidé s nízkými příjmy získat na dávkách z úřadu práce. Budou se pohybovat okolo 200 korun,“ upřesňuje radní. Nájemníci budou podle něj vybíráni z pořadníku žadatelů, případně z řad klientů sociálních služeb.

Kontaktní místo pro bydlení

Ve Škodově paláci od února funguje kontaktní místo pro bydlení. „Je to takové poradenské centrum pro lidi v bytové nouzi. Člověk tam může přijít s různými typy problémů, ať už je to spor s majitelem bytu, končící nájemní smlouva, nemožnost získat bydlení na trhu a podobně. A zaměstnanci kontaktního centra by měli individuálně vyhodnotit jeho situaci a možnosti, které má,“ vysvětluje radní. Doplnil také, že taková kontaktní místa fungují i v pěti městských částech a další plánují jejich otevření.

Co dělá Praha pro to, aby vznikaly nové městské byty? A kdy magistrát plánuje první městské byty získané od soukromých majitelů obsadit? I to se dozvíte v rozhovoru s radním pro bydlení Adamem Zábranským.

autoři: Štěpánka Duchková , ech