Majetkové vyrovnání mezi staršími manželi

14. září 2004
Vaše téma

Jednašedesátiletý muž se rozvedl. Znovu se oženil, ale pořád ještě nemá majetkové vypořádání s první ženou. Potřeboval by si na to půjčit v bance, ale obává se, že jako klient je vzhledem ke svému věku pro banky neatraktivní. Se svým problémem se svěřil nám a my se mu po celý den věnujeme, už proto, že problém tohoto muže asi nebude zrovna ojedinělý.

Pro našeho muže je důležité uvědomit si, co je ve hře, peníze, čas, ale taky a to nepodceňujte, pevné nervy a to, čemu odborníci říkají mentální energie a sociální dravost. Peníze, v tomto případě možnosti půjček, to není tak beznadějné, milý pane. Žádná slušná banka vás nepošle pryč se slovy, že jste starý. To je dnes choulostivé téma, tomu se totiž říká diskriminace. Věk klienta nediskriminuje, ale nicméně banka se důkladně zajímá o jeho schopnost úvěr splácet, což pro Vaše téma potvrzuje například mluvčí Komerční banky, Marie Petrovová.

Marie Petrovová: Samozřejmě vždycky záleží na schopnosti klienta ten úvěr splácet, samozřejmě také záleží na úrovni zajištění nebo ručení.

Záleží i na částce, která je ve hře a kterou byste si chtěli půjčit. A to nám zpřesní Klára Gajdůšková, mluvčí České spořitelny.

Klára Gajdůšková: Důležité je a rozhodující je, aby klient měl stálý příjem, aby prokázal schopnost návratnosti úvěru nebo těch splátek úvěru.

Jestliže jste se ocitli ve věku padesát plus, jak tady dnes vtipně uvedla kolegyně z Vídně, Marie Woodhamsová, tedy jestliže jste ve věku vyšším a ve finanční tísni, obraťte se na solidní prověřené bankovní domy, ale počítejte přeci jen s jistými omezujícími faktory. Vysvětlí nám to hlavní ekonom společnosti Patria On-line, David Marek.

David Marek: Zkusit se s nimi domluvit především spíš na krátkodobých a menších půjčkách. K takovýmto způsobům půjčování peněz by i u starších občanů mohly mít banky přece jenom určitou toleranci. Je ovšem nutné počítat s tím, že může být vyhodnocen jako vícerizikový klient, vzhledem právě ke svému věku a může získat úrok třeba za vyšší sazbu. To znamená dražší. V ekonomii obecně platí, že vyšší riziko rovná se vyšší požadovaný výnos. Takže myslím si, že nic jiného, než zkusit renomované bankovní domy tak, abychom nedostali ještě vydřidušský úrok, ale ještě aby nám bylo půjčeno, tak nic jiného nezbývá.

Nepodceňujte sběr informací, abyste měli možnost srovnání a nebojte se produkty na finančním trhu jsou v podstatě produkty jako každé jiné. krom toho nezapomeňte, že bankovní úředníci jsou tu proto, aby vám dokázali vše vysvětlit. Jestliže jste něco nepochopili, chyba není na vaší straně.

David Marek: V případě, že si zcela nerozumím s úředníkem, který mě obsluhuje, tak bych raději měl počkat na někoho, kdo mi to vysvětlí, abych neuzavíral obchod typu zajíc v pytli, abych skutečně rozuměl tomu, co podepisuji a myslím si, že od toho ostatně jsou placeni, proto platíme bankám poplatky, aby nás obsloužily tak, jak si zasloužíme. Pokud něčemu nerozumím, je zbytečné za tuto službu platit.

A ještě pozor. Společné jmění manželů se vypořádává tak, že se buď dohodnou a nebo nedohodnou a pak se musí obrátit na soud. Advokátka Dagmar Raupachová připomíná, že zákon na to stanoví 3letou lhůtu.

Dagmar Raupachová: A pokud se v těchto 3 letech od právní moci rozvodu manželé ani nedohodnou, ani žádný z nich nedá návrh k soudu, tak potom vypadá situace následovně. Každému zůstane z těch movitých věcí v podstatě to, co pro svou potřebu právě užívá. O ostatních movitých a nemovitých věcech platí, že jsou v tak zvaném podílovém spoluvlastnictví a že každý vlastní ideální polovinu. No a to platí i o ostatních pohledávkách a závazcích.

Není to lehké, když se nám život pošramotí, viďte, ale pořád a pro každého platí, každá krize je začátek nového začátku.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu