Majitelé servisů a půjčoven lyžařského vybavení v regionu mají málo práce. Kdy čekají zlepšení?

20. listopad 2022 15:15

V minulých dvou letech je připravil o zákazníky covid. Teď se potýkají s nezájmem lidí nejspíš kvůli ekonomické krizi a avizovanému zdražení skipasů. Řeč je o servisech a půjčovnách lyžařského vybavení v regionu.

„Je třicetiprocentní zájem oproti dosavadnímu servisování v tuto dobu. Není zájem ze strany zákazníků, ani covid neměl takový dopad,“ tvrdí Jaroslav Janků, spolumajitel prodejny sportovního vybavení a ski servisu v Přerově, který má ve své dílně všechny stroje vypnuté.

Stojany, které jindy touto dobou bývají plné lyží na seřízení, jsou teď prázdné. „Před dvěma, třemi, čtyřmi lety bych si tady s vámi ani vykládat nemohl. Teď jsme rádi za každou lyži, kterou zákazník přinese,“ dodává s trpkým úsměvem.

„Teď jsme rádi za každou lyži, kterou zákazník přinese.“
Jaroslav Janků, spolumajitel prodejny sportovního vybavení a ski servisu v Přerově

Většinou sám ve své půjčovně lyžařského vybavení v Prostějově a Přerově bývá i Richard Šmída. „Oproti minulým rokům je to vlažnější. Myslím si, že lidé čekají na to, až budou vědět, jak jim letos a pro příští rok dopadnou energie. A podle toho se rozhodnou, jestli si koníček dopřejí nebo ne,“ uvádí Šmída.

Méně je letos prý i objednávek na školní lyžařské kurzy. „Co vím, tak lyžařský kurz na týden vychází okolo sedmi tisíc. To nejsou malé peníze. Navíc, když je někdo nelyžař, tak ještě půjčit lyže, nějaké oblečení,“ vypočítává Šmída. Potvrzuje to i jeho kolega Jaroslav Losert, který provozuje ski centrum v Hranicích. „Kdo tyto sporty dělá, tak na pojede. Ale třeba ne na týden, ale jen na čtyři dny. Alespoň podle toho, co nám říkají,“ prozrazuje Losert.

Přijde v lednu zlepšení?

Jaroslav Janků ale věří, že by se situace mohla změnit v lednu. „Doufám v to, že sněhové podmínky nastartují tu naši ekonomiku a dostaneme se do takového běžného stresu, který jsme každou sezonu prožívali,“ přál by si Janků.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio