Majitelé zámku Červený Hrádek nabídli ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Na menší úpravy hledají dobrovolníky

2. březen 2022 16:30

Zámek Červený Hrádek u Sedlčan je sídlem rodiny Lobkowiczů, mladí manželé tam žijí se svými 8 dětmi. Teď se rozhodli nabídnout volné pokoje ukrajinským uprchlíkům. Přímo v zámku může rodina ubytovat osm příchozích, v zahradnickém domku dalších dvacet. Domek ale potřebuje trochu upravit, i proto majitel zámku vítá dobrovolníky, kteří mu pomůžou.

Nicolaus Lobkowitz, majitel zámku, ukázal reportérce Věře Hájkové zahradnický domek, který uprchlíkům k bydlení poskytne také. Označení domek je ale poněkud zavádějící.

"I když je to podle majitele jenom zahradnický domek, tak i v něm to vypadá jako na zámku," konstatuje při prohlídce reportérka. "Je to hezký že jo. Mně to potěší, proč by ti lidé z Ukrajiny nemohli mít taky příjemnou zkušenost," usmívá se jejímu údivu Nicolaus Lobkowitz.

Majitelé zámku Červený Hrádek u Sedlčan nabídli ubytování skoro třicítce uprchlíků

Domek chtěli zámečtí majitelé rekonstruovat a pronajímat. Teď je ale podle nich důležitější pomáhat lidem. A co Nicolause k pomoci nejvíce motivuje? "Já si vždycky musím představit v takové situaci moji vlastní ženu a děti." Jeho manželka se přidává: "Pomoci jsme chtěli okamžitě."

Na zámku i v zahradnickém domku teď majitelům pomáhají s úpravami dobrovolníci. Pokud se podle zámeckého pána sejde dost šikovných rukou, bude domek pro uprchlíky nachystaný během jednoho víkendu. Aktuálně potřebuje instalatéra a zedníka.

V reportáži také uslyšíte s čím právě pomáhá dobrovolnice Martina.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio