Malá Strana je nemocná čtvrť. Divadelní hra zkoumá možnosti domova ve čtvrti turistů

16. prosinec 2021

Jak vypadá místní sousedský život na Malé Straně? Kdo se cítí ve středověké, turismem znásilněné čtvrti v podhradí doma? To jsou otázky, se kterými vstupovaly režisérka Olívie Fantúrová a novinářka Magdaléna Rejžková do výzkumu, který předcházel dokumentární inscenaci Sweet Home Malá Strana uvedené v A studiu Rubín.

„Komunita na Malé Straně předčila naše očekávání, v otázce bydlení bych ale byla skeptická. Jakmile přesáhne pronajímání bytů na Airbnb určitou míru, tak se asi bez regulací a systémového řešení neobejdeme,“ říká Rejžková, která nápad na divadelní hru psanou samotnými obyvateli sousedství převzala z podobného projektu o Marseille.

Malé Straně, stejně jako zbytku přetíženého centra, pomohla s očistou od mnoha škodlivých jevů bohužel až pandemie. „Najednou ty ulice byly jenom naše a my jsme si je brali zpátky,“ vzpomíná na první vlny pandemie místní obyvatel Jindřich Roesel. Dodává, že ví o několika rodinách, které se do uvolněných bytů po turistech přestěhovaly.

Dům v Mostecké před rekonstrukcí

„To místo nás, ať si to připouštíme, nebo ne, přesahuje. Nechci říct, že nemáme nic dělat proti tvrdému kapitalismu, který tu zuří, ale i tak se zdá, že ono si to nakonec vezme zpátky,“ říká režisérka inscenace Sweet Home Malá Strana Olívie Fantúrová.

„Malá Strana není mrtvá čtvrť, je to čtvrť, která je nemocná a potřebuje pomoct,“ vysvětluje svůj postoj k milovanému místu Jindřich Roesel. V druhém patře úzkého domu v Mostecké ulici nám mezi větami ukazuje staré fotografie středověkého domu.

Čtěte také

Po vyvlastnění byl v dezolátním stavu a jedna z Jindřichových misí je vysvětlovat lidem, že starat se o takový dům není žádná sranda. Před pár lety se tu ale povedlo otevřít malou kavárnu, kterou jednou za čas ovládne komunitou podporovaný zemědělec pan Králíček a jeho odběratelé zeleniny nebo jiné sousedské aktivity. I tak může vypadat dění v Mostecké ulici, která byla před pandemickou krizí turistickým centrem.

Jaká témata nastolila dokumentární metoda psaní hry o legendární pražské čtvrti? Jak fungují sousedské vztahy na Malé Straně? Jak se proměnila struktura podniků a obchodů mezi Pražským hradem a Karlovým mostem během pandemie? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.