„Malá země, velká výzva: Česko a svět po krizi“

22. listopad 2010

Jak pojmenovat nové i globální hospodářskou krizí urychlené trendy, které ovlivní světovou ekonomiku a hospodářskou politiku v příštím desetiletí? To bude tématem I. ekonomické konference Rádia Česko nazvané „Malá země, velká výzva: Česko a svět po krizi“, která se uskuteční ve čtvrtek 25. listopadu 2010 v Praze v hotelu Barceló.

Hosté se zaměří především na problematiku postavení malých otevřených ekonomik v globalizovaném světě a otázku, jak země jako Česko mohou reagovat na hrozby a příležitosti související s pojmenovanými trendy.

V rámci konference proběhnou tři panelové diskuse a vystoupí celkem devět řečníků. Pozvání Rádia Česko přijali i dva významní zahraniční experti. Roger Tooze, profesor londýnské City University London a Peter Havlík z Vídeňského ústavu pro mezinárodní hospodářská studia. K diskusi v jednotlivých panelech jsou přizváni další odborníci z finanční oblasti, politici a akademici zabývající se ekonomikou a zahraničními vztahy či experti z řad médií.

“Program je koncipován tak, aby účastníci konference získali zajímavé podněty k diskusi, nové informace i náměty k řešení a přemýšlení. Věřím, že oficiální i neformální program historicky první odborné konference, kterou pořádá Český rozhlas Rádio Česko, bude pro zúčastněné podnětný a užitečný,“ říká Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic ČRo.

Průběh konference bude možné 25. listopadu od 9,30 hodin sledovat v on-line přenosu na serveru zpravy.rozhlas.cz. Český rozhlas Rádio Česko i Radiožurnál budou přinášet živé vstupy ve svých zpravodajských blocích.

Seznam účastníků panelové diskuse a další podrobnější informace o programu najdete na stránkách radiocesko.cz. Program v pdf naleznete zde.

Pro více informací kontaktujte ředitelku zpravodajských stanic ČRo Bc. Hanu Hikelovou, tel.: 221 552 200.


Roger Tooze, profesor ekonomie na londýnské City University

Roger Tooze se narodil ve Velké Británii. Nyní žije střídavě v anglickém Bristolu a v Číně. Sám sebe považuje za britského občana s globálním cítěním. Vyučuje globální politickou ekonomii na londýnské City University. Zároveň podniká, jeho firma se spolupodílí na vytváření globálního systému integrovaného zdravotnictví. V minulosti politickou ekonomii a mezinárodní obchod vyučoval na řadě univerzit ve Velké Británii, Spojených státech, Nizozemí, Austrálii a Číně. Za klíčové téma budoucnosti považuje změny v uspořádání mocenských vztahů na mezinárodní scéně.

Peter Havlík Ing. Mag., náměstek ředitele, Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická studia

Peter Havlík se narodil v Praze, v bývalém Československu. Studoval ekonomii, ekonomické statistiky, počítačové vědy a sociologii v Praze, Moskvě a ve Vídni. Pracoval jako vědecký pracovník v Sociologickém ústavu Československé akademie věd. Po přestěhování do Rakouska v roce 1980 absolvoval post-doktorandská studia na Institutu pro pokročilá studia ve Vídni a začal pracovat jako vědecký pracovník ve Vídeňském institutu pro mezinárodní ekonomická studia (WIIW). Jeho současná pozice je vedoucí vědecký pracovník a náměstek ředitele WIIW, zaměřující se na otázky související s evropskou integrací, tranzitivními ekonomikami Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu. Peter Havlik také pracoval jako konzultant pro OECD, Světovou banku, Evropskou komisi, české a slovenské vlády a řadu soukromých firem. Byl hostujícím profesorem na univerzitě Hitotsubashi Tokiu a hlavní ekonom rusko-evropského centra pro hospodářskou politiku (TACIS) v Moskvě.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace