Malé taškařice Daniila Charmse, ruského mistra absurdity a černého humoru

6. únor 2022

Bába, Zrzek, Věc, Rytíř bez bázně a hany a Pakin a Rakukin. Malé taškařice Daniila Charmse, ruského mistra absurdity a černého humoru, uvádíme u příležitosti 80. výročí jeho úmrtí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Bába
Překlad: Václav Daněk
Připravila: Svatava Morávková
Účinkují: Pavel Zatloukal, Eva Lesáková
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno v roce 1998.

Zrzek, Věc, Rytíř bez bázně a hany, Pakin a Rakukin
Překlad: Ondřej Mrázek
Připravil: Dominik Mačas
Účinkují: Josef Jelínek, Michal Štěrba
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 6. 2. 2022

Mystifikátor, provokatér, výstředník a skandalista – všechna tato označení jsou pro osobnost ruského básníka a spisovatele Daniila Charmse (1905–1942) velmi případná už od jeho mládí. Charms byl blízkým přítelem malíře Kazimíra Maleviče, souputníkem básníků Alexandra Vvěděnského, Nikolaje Olejnikova, filozofů Jakova Druskina a Leonida Lipavského a dalších umělců z meziválečné leningradské avantgardy. V roce 1925 patřil k zakládajícím členům uměleckého sdružení známého jako Činari a o dva roky později vzniklého Sdružení reálného umění OBERIU.

Charmsovy básnické i prozaické texty jsou mistrovské taškařice plné absurdity a černého humoru, jsou kruté, cynické, a přesto i dětsky křehké. K Charmsovým uctívaným autorům patřil Chlebnikov, Prutkov, ale také Gogol. Výstřední stylizace jeho textů se může zdát být pouhou hrou a umělou konstrukcí. Při pomyšlení na vykloubené poměry ve stalinském Rusku, ale není možné nevidět odraz až příliš konkrétní reality.

O tom, jak státní režim četl Charmse a „cenil“ si ho svědčí i četné zákazy a represe. Jako například poprask kolem jeho básničky Jednou z domu vyšel pán – o pánovi, který zčista jasna zmizel v černém lese a už ho nikdo nikdy neviděl. Tak jako ze dne na den zmizely beze stopy tisíce sovětských občanů a mezi nimi „jen v županu a trepkách“ i Daniil Charms sám…

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Dominik Mačas
Spustit audio